Politika

ZAVRŠENA RASPRAVA O TOME DA LI JE ĐUKANOVIĆ POVRIJEDIO USTAV, GLASANJE U UTORAK

Autor Mia Radulović Izvor Vijesti

U Predlogu se navodi da je Đukanović povrijedio Ustav jer nije predložio mandatara, iako mu je to ustavna obaveza i na konsultacije za mandatara nije pozvao sve predstavnike političkih partija zastupljenih u parlamentu

Izvor: MONDO/Mirela Ljumić

U Skupštini je večeras završena rasprava o Predlogu za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav.

O tom predlogu će se poslanici izjasniti u utorak, 27. decembra.

Predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povrijedio Ustav podnio je 41 poslanik parlamentarne većine, prenose Vijesti.

U Predlogu za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik povrijedio Ustav, kojeg su potpisali poslanici većine, se navodi da je Đukanović povrijedio Ustav jer nije predložio mandatara, iako mu je to ustavna obaveza i na konsultacije za mandatara nije pozvao sve predstavnike političkih partija zastupljenih u parlamentu.

Opozicija nije prisustvovala raspravi.

Predlog je u Skupštini obrazložio Slaven Radunović (DF).

Kazao je da je odluka Đukanovića da ne da mandat Miodragu Lekiću (Demos) izazvao domino efekat i doveo Crnu Goru u veliku krizu, koja je u međuvremenu izgubila i funkcionalni Ustavni sud.

"Onda je Đukanović u svojstvu predsjednika DPS-a onemogućio da se izaberu sudije Ustavnog suda, kako bi produbio krizu u Crnoj Gori. Zbog toga smatram da je neophodno da se usvoji ova inicijativa u parlamentu i da se Ustavni sud, čim bude u punom sastavu, izjasni o njoj. Svjestan sam da čim dođe ova inicijativa na red da se o nnoj izjasni ustavni sud, da će isteći mandat predsjedniku, ali je vrlo bitno iz simboiličkih razloga da se vidi da je povrijedio Ustav i da on stoji iza čitave trenutne ustavne krize. Ovo je, ja bih rekao, krivično djelovanje u produženom roku, na različite načine", kazao je Radunović.

Naveo je da je jasna namjera od prvog momenta da se onemogući pobjednicima izbora iz avgusta 2020. da preuzmu vlast.

Dragan Vukić (SNP) rekao je da nije srušena Vlada Dritana Abazovića, ne bi danas došli u ovu situaciju.

"Ali svršenom poslu nema mane i idemo dalje. Đukanović je definitivno prekršio Ustav, zato što nije dao mandat Lekiću i nije pozvao na konsultacije sve parlamentrane partije. Namjerno je htio da krši Ustav".

Kazao je i da je kršio Ustav kada je pozvao da se spriječi ustoličenje mitropolita Joanikija u septembru 2021, pišu Vijesti.

"Tražio je otpor i pozvao da se ne ustoliči mitropolit Joanikije. Ali on je predsjednik svih građana i nema pravo na to. Toj tiraniji moramo da stanemo na kraj. A akako ćemo da stanemo? Jednom ovakvom inicijativom", ocijenio je Vukić.

Srđan Pavićević (CIVIS) rekao je da misli da je tehnička greška to što nije pozvao sve predstavnike parlamentarnih većine i tu grešku nastoji da prikrije autoritetom, a li je "činjenica da prestup postoji" i da neko blokira politički život u Crnoj Gori.

Smatra da Đukanoviću odgovara status kvo, jer konstatuje da je njegova popularnost i popularnost njegove partije opada i da za taj status kvo optuži nepostojanje Ustavnog suda.