Politika

ŠARANOVIĆ: AKO IZBORNA KOMISIJA NE OBJAVI KONAČNE REZULTATE U ROKU OD 60 DANA OD IZBORA, SKUPŠTINI PRESTAJE MANDAT

Autor Mia Radulović Izvor RTCG

Danilo Šaranović je sa kolegama Brankom Bošnjak i Milošem Konatarom u skupštinsku proceduru stavio amandmane izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi

Izvor: MONDO/Mirela Ljumić

Njima se predviđa da ukoliko nadležna izborna komisija ne utvrdi i ne objavi konačne rezultate izbora u roku od 60 dana od izbora, skupštini tekućeg saziva prestaje mandat po sili zakona.

"To je neophodno kada imamo okolnost da su pobjednici izbora ostvarili 34 mandata, nasuprot bivšoj vlasti koja ima deset mandata manje", kazao je Šaranović na konferenciji za medije.

On je ocijenio da se sve radi u smislu građanske volje.

Ivan Vuković, ističe Šaranović, tvrdi da imaju "pučističko preuzimanje vlasti".

"Pučizam je kad vas neko nezakonito izabere, kada Ustavni sud kaže da ste neustavno odložili izbore i kada vaš funkcioner, koji je u OIK-u, neće da zakaže sjednicu izborne komisije", poručio je poslanik Demokrata. 

Dodao je da Vuković "kažnjava građane i sveti im se" tako što u glavnom gradu ne organizuje Novogodišnji pazar i grad kiti nedjelju pre praznike.

"Sud je donijelo presudu da je Ivan Vuković fizičko lice uzurpator Glavnog grada", naglašava Šaranović.

Poslanica DF-a Branka Bošnjak ocijenila je da Vuković "srlja" u odluke, te da su ponešeni amandmani zakonski osnov. 

"Ovo će biti biti pravno rješenje za ovu situaciju i krenuće Podgorica da diše punim plućima, odnosno onako kako su građani to htjeli i iskazali na izborima. Vuković i dalje ne vidi da je poražen i pokušava da silom uzurpira poziciju koja mu se ne napušta", kazala je Bošnjak na konferenciji.

Miloš Konatar iz GP URA kazao je da su amandmani jedini način da, dva mjeseca nakon izbora, da se deblokira "postojeća blokada".

"Na ovaj način se poštuje pravo građana, kako je i zagarantovano Ustavom", istakao je on.

Konatar je pojasnio da se amandmanima precizira šta se dešava ako neko ne ispoštuje rezultate izbora i rok od 60 dana.

"Dakle, ukoliko 60 dana neko želi svjesno da blokira tranziciju i blokira sistem..."

Kako se ističe u predlogu poslanika Šaranovića, Bošnjak i Konatara, u slučaju kada se se ne proglase rezultati za 60 dana i dođe do prestanka mandata odbornicima, predsjednik Crne Gore ne raspisuje nove izbore za odbornike.

Aktuelni gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković rekao je da "dok svjedočimo ko zna kojoj po redu kompromitaciji nedostojnog premijera, vladajuća većina je pripremila predlog izmjena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi".