Politika

MANDIĆ: DANAS SMO ZNAČAJNO NAPREDOVALI, JOŠ MALO FALI ZA KONAČAN DOGOVOR

Autor Anastasija Đonović

Danas smo značajno napredovali i približili se konačnom dogovoru, rekao jedan od lidera Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević i Teodora Orlandić

“Da li u dogovoru ima posebnosti koje naglašavaju predstavnici različitih političkih partija, naravno da ima. U tim posebnim interesima, zahtjevima, otišli smo naprijed sa procedurom dogovaranja. Danas smo značajno napredovali i približili se konačnom dogovoru”, kazao je Mandić u emisiji “Argumenti” na TVCG komentarišući pregovore stare parlamentarne većine.

"Mandić je rekao da je večeras razgovarao sa liderom GP URA Dritanom Abazovićem, kao i da mu je naglasio da nedostaje malo za dogovor, i da očekuje da će doći do dogovora stare parlamentarne većine" , prenosi CdM.

“Želimo da naša vlada, koju čvrsto vjerujem da će se formirati, riješi pitanje energije, kako da se riješi pitanje hrane, penzija…”, dodaje Mandić.

Na pitanje da li su mogli učiniti više za dvije godine, Mandić odgovara da se “uvijek moglo više”.

“Prvo preuzimanje vlasti Zdravka Krivokapića nije iskorišćeno dobro kako je bio teren pripremljen… Nismo iznevjerili povjerenje birača… Mnogo je bolje nego što je bilo ranije”, smatra Mandić.

Govoreći o pregovorima o formiranju nove vlade, Mandić kaže da “tačke spoticanja nema”.

“Imate stranke koji imaju legitimne zahtjeve. Neka misli da je njihov čovjek bolji za neku ministarskuz funkciju, druga stranka misli da je njihov čovjek bolji… Nije jednostavan proces. Imamo toliko vremena koliko nam je dovoljno”, kazao je on.

Rekao je da su svjesni da postoji određeno vremensko ograničenje.

“Dogovorili smo se da Miodrag Lekić bude mandatar. Ali smo uspostavili principe da ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno”, rekao je jedan od lidera DF-a.

Najjednostavnije bi bilo, dodaje on, primijeniti demokratski princip iz sporazuma – “da ćemo na osnovu rezultata izbora 2020. godine podijeliti učešće u vlasti, Vladi i Parlamentu”.

“Nama je najvažnije da se dogovorimo. Mi ćemo da se odreknemo tih principa demokratski i priložimo dogovoru jedan dio naše snage i onoga što nam pripada u zajedničku kasu”, ističe Mandić.

"Kazao je da DF i Demokrate imaju podjednak broj kandidata za ministre, a manje kandidata za funkcije nego što imaju koalicija “Crno na bijelo” i SNP" , navodi CdM.

“I sada tražimo rješenje… Nijedna pojedinačna ambicija bilo čija, ne smije da bude iznad opšteg interesa da se ta velika pobjeda odbrani, da se politike koje smo zagovarali unaprijede i da ne dozvolimo se DPS vrati na vlast”, kazao je Mandić.