Politika

PUTIN, LUKAŠENKO I NJIH TROJICA NE MOGU NA SAHRANU KRALJICE! Isplivao spisak onih kojima NIJE dozvoljeno da dođu!

Autor Anja Radunović Izvor mondo.rs

Sahrana kraljice Elizabete biće održana nakon desetodnevnog perioda žalosti. Otprilike se zna ko će doći od svjetskih lidera, a neki nisu ni pozvani!

Izvor: Profimedia

Pretpostavlja se da će svjetski lideri, uključujući Džoa Bajdena, Emanuela Makrona, Džastina Trudoa i mnogi drugi, biti na kraljičinoj sahrani. 500 svjetskih lidera, stranih dostojanstvenika i šefova država, biće vjerovatno na istorijskoj službi u čast britanske kraljice - prvoj punoj državnoj sahrani koju je Britanija organizovala od smrti Vinstona Čerčila 1965.

Međutim, Vladimir Putin nije ni pozvan kao ni Aleksandar Lukašenko. Uz njih, Min Aung Hlang iz Mjanmara takođe neće biti pozvan. On je preuzeo ulogu premijera Mjanmara u avgustu 2021. nakon formiranja privremene vlade. Takođe je bio i vrhovni komandant Službe odbrane od marta 2011. godine. Takođe nije pozvan ni ajatolah Ali Hamnej, drugi aktuelni vrhovni vođa Irana, na funkciji od 1989. Prethodno je bio treći predsednik Irana od 1981. do 1989, a ni Ebrahim Raisi, iranski islamista, načelni političar, muslimanski pravnik i osmi i aktuelni predsjednik Irana od 3. avgusta 2021. godine, nakon što je izabran za predsjednika na izborima 2021. godine.

U Bakingemskoj palati su odbili da komentarišu ko je na listi gostiju i kada će ona biti finalizovana. Takođe se pretpostavlja da na sahranu neće doći ni ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Kineski predsjednik Si i indijski Narendra Modi tek bi trebalo da potvrde dolazak. Smatra se da je malo vjerovatno da će Si prihvatiti, s obzirom na to da nije napustio zemlju više od tri godine.

Osamdesetšestogoišnji kralj Saudijske Arabije Salman bin Abdulaziz Al-Saud dobio je poziv, ali je malo vjerovatno da će prisustvovati zbog svojih godina i zdravlja. Njegov sin prestolonasljednik Mohamed bin Salman Al Saud, de fakto lider nacije koji se miješao sa svetskim liderima na G20, mogao bi da se uputi u Britaniju umesto njega - a ta odluka bi vjerovatno izazvala proteste, navodi Dejli Mejl.