Politika

BEČIĆ: VLADA JE ZASLUŽILA DA PADNE, KO NAM BRANI DA SJUTRA KRENEMO U FORMIRANJE NOVE

Autor Gordana Bojanić

Lider i poslanik Demokrata Aleksa Bečić, rekao je na početku izlaganja da je pod utiskom "teške uvrede jednog ministra na račun šefa poslaničkog kluba Demokrata" i da je ova Vlada zaslužila da padne

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić i Nikoleta Vukčević

On je kazao da je zgrožen uvredom ministra Dragoslava Šćekića prema njegovom kolegi Borisu Bogdanoviću.

"Bio sam zgrožen kad sam u medijima pročitao da je taj ministar demantovao ono što smo čuli. Nakon toga neko nas poziva na dijalog... Prije svega pozivam na smirenost i dijalog. Ja sam ovdje, po ocjenama mnogih, na pravdi Boga, suprtno 30. avgust, i volji naroda, razriješen. Bez ijedne gorke riječi, zahvalio sam se svim poslanicima, i nisam se pozavao na moj doprinos - koji je mitropolit (Amfilohije) okarakterisao kao ogroman - izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Danas čemu svjedočimo - pozivali smo naše kolege koje su prekrojile izbornu volju da ne idu s onima koje smo pobijedili. Nisam iznenađen s ovim što sam čuo. Godinama govorimo o Zoranu Lazoviću - prvi sam ga pomenuo - i Branu Mićunoviću. Iznenađen sam što nas nisu poslušali, nego što su otišli s DPS-om da se bore protiv kriminala. Sad neko ko je htio ljepšeg hljeba od pogače, hoće da mu neko plaća cehove neuspješnje ljubavi s DPS-om".

On je podsjetio da je Abazović predložio prethodna dva modela Vlade.

"Prvi je bio ekspertski i u njemu nije bilo mjesta ni za koga od nas. Predložili smo da se Vlada ojača, ali oni su odbili i otišli putevima prekrajanja izborne volje. Sad imamo potpise 90 odsto poslanika. Dali smo šansu deblokadi pravosuđa i pozvali Abazovića da podnese ostavku, kako bi omogućio resetovanje odnosa. Nije bilo ostavke. Pozvali smo ga i da iznese pisanu inicijativu za rekonstrukciju. Nismo ni to dobili. Ako se izglasa nepovjerenje Vladi, ko nam (pobjednicima izbora) smeta da sjutra krenemo u formiranje nove vlade?".