Politika

VUKSANOVIĆ - STANKOVIĆ: OVAKAV TEMELJNI UGOVOR ZNAČI OKUPACIJU! ABAZOVIĆ: ČUDIM SE PRAVNIM EKSPERTIMA KAO ŠTO STE VI...

Autor Gordana Bojanić

Draginja Vuksanović Stanković pitala je danas premijera Dritana Abazovića koja je politička pitanja riješio sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem prilikom njegove zvanične posjete Beogradu.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

"Krajem juna ste posjetili susjednu Srbiju i tom prilikom se susreli sa najznačajnijim državnim predstavnicima te zemlje. Prilikom zajedničke press konferencije sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, on je istakao da mu se 'čini da ste neka velika politička pitanja, koja su nas nekad razdvajala, uspjeli na konkretan način da razriješite'. Zbog toga je od izuzetne važnosti da javnost Crne Gore upoznate sa time koja ste to politička pitanja riješili sa predsjednikom Srbije Vučićem, pošto nas o tome nijeste izvijestili", kazala je Vuksanović Stanković.

Ona je pitala i što su bili „konkretni razlozi za nezakonito zadržavanje i maltretiranje poslanika Skupštine Crne Gore na granici sa Srbijom, koje je trajalo duže od godinu“.

Dodala je da ako se potpiše ovakav Temeljni ugovor sa SPC, to znači "okupaciju" i to "Crnogorci neće dozvoliti".

Vuksanović Stanković je pitala da li je cilj i da se akcije Elektroprivrede prodaju Srbiji.

Prije nego što je postavila pitanje, Vuksanović Stanković je rekla da je premijer u Srebrenici svojom izjavom da u Srebrenici nijesu ubijani Bošnjaci, nego ljudi, "nanio istorijsku sramotu Crnoj Gori".

Abazović je odgovorio da je bio i prošle godine bio u Srebrenici.

"Moj govor je bio univerzalan, a kad sam sišao sa bine, majka Srebrenice me je poljubila. Zašto se digla hajka? Zato što su izbori u BiH...Problem je što kosmopolitski duh premijera Crne Gore treba ubiti i na drugim mjestima ne samo u cnoj Gori. U Srebrenici se desio genocid nad Bošnjacima i nad ljudima i ja to osuđujem", rekao je Abazović.

On je saopštio da je Vlada spremna da pošalje ambasadora u Srbiji i nada se da će to učiniti i Srbija nakon što uspostavi Vladu.

Dodao je da je morao da se okrene novi list u odnosima sa Srbijom.

Abazović je, govoreći o zadržavanju poslanika na granici sa Srbijom, kazao da nije pristalica reciprociteta, jer smatra da uvijek treba voditi politiku prema demokratskim standardima i ne praviti loše postupke.

Kad je riječ o Temeljnom ugovoru, pitao je da li neko zna šta piše u Ugovoru sa Katoličkom crkvom.

"Tvrdim da nije u suprotnosti sa Ustavom i zakonom. Čudim se pravnim ekspertima, kao što ste Vi, da mislite da ugovor može da suspenduje Ustav i zakone".

Rekao je da će CPC imati isti tretman kao i sve druge vjerske zajednice.

"Ako bude njihova želja, sa velikim zadovoljstvom ćemo i sa njima potpisati ugovor".

Abazović je kazao da ako neko osjeća da mu pripada dio imovine, jedina nadležna instanca su sudovi, ne ugovori.

"Moje pitanje je gdje smo bili 30 godina da ovo pitanje riješimo. Hrvatska je to riješila 2002. godine".

Kad je riječ o EPCG, naveo je da je to zakonska obaveza jer nakon tri godine moraju da se emituju akcije ili poništite.

"Najbolje bi bilo da ih kupi država, a ako ne onda da se ponište", naveo je Abazović i dodao da su spinovi svi navodi da se akcije žele prodati Srbiji.

Vuksanović Stanković je pitala zašto se Abazović izvinjavao majkama Srebrenice, ako je sve bilo u redu. On je odgovorio da je želio da spusti tenzije.

Ona je rekla da je bilo primjedbi na Temeljni ugovor, ali je premijer slušao "neznavene pravnike".

Vuksanović Stanković je rekla da je Temeljni ugovor nezakonit u brojnim normama, tako da će država podnijeti nadležnom sudu zahtjev za poništenje.

Ona je pitala premijera i da li provjerio istorijske činjenice iz preambule.

Kritikovala je premijera što nije posjetio crnogorsku dijasporu u Srbiji.

Abazović je rekao da afirmiše ministra vanjskih poslova iz redova SDP-a da uspostavi najbolju moguću komunikaciju sa svim udruženjima.

"Imate ministra u Vladi, nikakav problem ne postoji".

On je ponovio da se, kada je riječ u javno-pravnim ovlašćenjima u Temeljnom ugovoru sa SPC, to odnosi na izdavanja krštenice i da vjeronauka može da se uvede samo u ovom parlamentu kroz zakon.

"Pravne besmislice su da bilo koji ugovor može da derogira zakon...Da li će Temeljni ugovor da se proglasi ništavim? Moguće....Dešavalo se. Nemam nikakv problem sa tim".

Dodao je da preambula nije dio normativnog dijela i da se radi o spinu jer u stavu 4 piše "hrišćanska crkva", a ne SPC.

"Ako treba da se pojasnimo tu smo. Nijesam čuo druge primjedbe, osim ovih koje ste Vi naveli...Mislim da pravimo problem gdje ga nema".

Vuksanović Stanković je u izlaganju SPC nazvala paramilitarnom organizacijom, zbog čega je opomenula predsjednica Skupštine Danijela Đurović.

Vuksanović Stanković je odgovorila da nije uvrijedila vjernike SPC.

"Ali istina je da je SPC paaramilitarna i okupatorska crkva, oni potpiruju mržnju u Crnoj Gori i treba da budu uhapšeni", rekla je Vuksanović Stanković.

Đurović je kazala da se ona kao vjernik osjeća uvrijeđeno, na šta je Vuksanović Stanković sa mjesta odgovorila: "To je Vaš problem".