Politika

ĐUKANOVIĆ O TEMELJNOM UGOVORU: VLADA JE POSTUPILA ISHTRENO!

Autor Jovana Raičević

Većina parlamentarnih partija spremna je da nastavi razgovore kako bi bio postignut konsenzus o imenovanjima u sudstvu, kazao je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

Izvor: Predsjednik Crne Gore

“Najavio sam da ćemo narednih dana, mogu da kažem da je to već počelo, imati komunikaciju sa svim parlamentarnim strankama na dvije teme”, rekao je Đukanović novinarima nakon svečane akademije povodom obilježavanja 50 godina rada Zajednice opština.

On je naveo da će prva tema biti da li se, nezavisno od nedoumica oko budućnosti aktuelne Vlade, može nastaviti sa razgovorima o uspostavljanju dvotrećinskog konsezusa u parlamentu u donošenju odluke o konstruisanju nekih organa sudske vlasti.

“Samo registrujmo da su te odluke vezane za parlament. Imam najavu od većine parlamentarnih partija da su spremne da nastavimo razgovor na tu temu, da dođemo do potrebnog konsenzusa i donesemo te odluke”, kazao je Đukanović.

On je rekao da će se istovremeno razgovarati o tome kako procesuirati političku odluku Demokratske partije socijalista da uskrati podršku aktuelnoj Vladi.

“Ta odluka, kao politička, mora doživjeti efektuiranje u parlamentu. Razgovaraćemo sa partnerima kako oni vide to procesuiranje, jer znate da postoje dvije mogućnosti – glasanje o nepovjerenju Vladi i skraćenju mandata Skupštini”, naveo je Đukanović.

Prema njegovim riječima, u razgovoru sa parlamentarnim partijama pokušaće "da dođu do scenarija koji je moguć”.

Đukanović je rekao da ugovor Crne Gore sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) ne može biti ugovor sa međunarodnom dimenzijom.

“Jedan je takav ugovor - sa Svetom stolicom”, naveo je Đukanović.

On je kazao da se ugovor sa SPC u crnogorskom političkom saobraćaju potpuno pogrešno naziva temeljni.

Kako je dodao Đukanović, riječ je o precizno definisanom ugovoru o jednom broju pitanja od zajedničkog interesa između države i vjerske zajednice.

“Zato ne mislim da će to podlijegati ratifikaciji u parlamentu i da će dobijati karakter međunarodnog ugovora”, naveo je Đukanović.

On je kazao da treba izaći iz konfuzije i vratiti se na politički i pravni teren, ali i uključiti stručnu i ekspertsku javnost, koja treba da pomogne da se istorijske kontroverze na pravi način riješe.

“I sa stručnjacima za ustavno pravo, da budemo sigurni da je bilo koji ugovor koji potpisuje država u saglasju sa ustavno-pravnim sistemom. To je put kojim treba da se rješavaju pitanja tog tipa”, rekao je Đukanović.

On je ocijenio da je Vlada postupila ishitreno i usvojila predlog tog ugovora.

“Na upit da li je taj ugovor zaista usvojen, dobili smo odgovor iz Vlade da je usvojen, i rezultat takve spoznaje je naša odluka o skraćivanju povjerenja aktuelnoj Vladi. To ne znači da naša upozorenja o tome kako treba postupati u takvim pitanjima gubi na aktuelnosti”, kazao je Đukanović.

On je podsjetio da je i Crnogorska pravoslavna crkva najavila da je spremna da sa Vladom Crne Gore zaključi ugovor o uređenju međusobnih odnosa.

“Taj i svaki budući ugovor treba da prolazi proceduru inkluzivnog dijaloga, gdje će se uključiti stručna, naučna i zainteresovana javnost, koja će pomoći državi i Vladi da potpišu ugovor koji će biti u najboljem nacionalnom interesu Crne Gore”, poručio je Đukanović.