Politika

KRIVOKAPIĆ: CRNA GORA UVIJEK ZNALA KADA TREBA REĆI NE

Autor Kristina Radović Izvor MINA

Crna Gora ima preko 300 godina diplomatskih odnosa sa Rusijom, ali je kroz istorijsko prijateljstvo uvijek znala reći “ne” kada su te veze trebalo da budu zloupotrijebljene protiv njenih vitalnih i međunarodnih ciljeva, kazao je ministar vanjskih poslova Krivokapić.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Krivokapić učestvuje na 15. Dubrovnik Forumu koji se održava pod nazivom “Potraga za ravnotežom u poremećenom svijetu”.

„Na ovom događaju, koji među učesnicima visokog nivoa predstavlja tradicionalni forum za razmjenu mišljenja o aktuelnim kretanjima na globalnoj političkoj sceni, ove godine poseban akcenat stavljen je na rusku agresiju na Ukrajinu i posljedice koje kriza prouzrokovana invazijom ima na cijeli svijet“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Krivokapić govorio na panelu “Vrijeme odluke za “meki trbuh” Evrope i dalje” zajedno sa ministrima vanjskih poslova Hrvatske, Grčke, Kosova, kao i sa dva specijalna izaslanika za Zapadni Balkan.

On je, kako su kazali iz Ministarstva, kroz slike odluka koje su Dubrovnik i Kotor, kao gradovi blizanci, donosili pred izazovom velike sile toga vremena, ponudio istorijsku paralelu koja treba da važi i u vremenu odbrane kandidata za članstvo u EU - Ukrajine.

„Krivokapić je naveo da Crna Gora ima preko 300 godina diplomatskih odnosa sa Rusijom, ali i da je kroz istorijsko prijateljstvo uvijek znala reći “ne” kada su te veze trebale biti zloupotrijebljene protiv njenih vitalnih i međunarodnih ciljeva“, kaže se u saopštenju.

Prema riječima Krivokapića, rat u Ukrajini radikalno je pojačao maligni uticaj trećih zemalja na Balkanu, a njihove eksponente, koji slijede ideologiju ratnih zločina iz devedesetih, ponovo agresivnima.

Na marginama skupa, Krivokapić je razgovarao sa predsjednikom Vlade Hrvatske Andrejem Plenkovićem o podršci koju, kako je saopšteno, Hrvatska nesebično i trajno daje Crnoj Gori, kao i saradnji u okviru članstva u NATO alijansi.

Na događaju, koji organizuje Vlada Hrvatske, šef crnogorske diplomatije učestvovao je na poziv ministra vanjskih poslova te zemlje, Gordana Grlića Radmana.

„Na sastanku sa Grlić Radmanom istaknuta je snažna posvećenost dobrosusjedskim odnosima rješavanjem otvorenih pitanja koji ne opterećuju naše bilateralne odnose, ali koje je neophodno riješiti postizanjem maksimalnog stepena obostranog zadovoljstva“.