Politika

ABAZOVIĆ: TEMELJNI UGOVOR ĆE BRZO POTPISAN, VJERUJEM U BOLJU SARADNJU SA SRBIJOM

Autori Gordana Bojanić Euronews Srbija

Crna Gora više ne može da se vrati na staro, a Temeljni ugovor sa SPC biće brzo potpisan, kazao je premijer Dritan Abazović gostujući na Euronews Srbija.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

“Mi smo imali neke razlike u odnosu na tekst koji je pripremila prošla Vlada, mislim da je sad sve to kako treba”, dodao je.

Nada se da će to pitanje biti riješeno na radost obje strane.

“Lično, mislim da ćemo doći u situaciju da vrlo brzo to pitanje stavimo ad akta, na radost obje strane. I države i Srpske pravoslavne crkve. I to je nešto što je zaista veliko”, poručio je Abazović.

Kazao je kako je Otvoreni Balkan “nešto što možemo lijepo da iskoristimo”.

“Ne vidim da se ta inicijativa kosi sa politikom EU, a ima i snažnu podršku administracije SAD”, naglasio je Abazović, te dodao kako ima “pozitivan stav” o Otvorenom Balkanu.

Kazao je kako je Vlada stabilna.

“Mislim da nikad nijesmo imali veću političku stabilnost. Ako me pitate u smislu da li bi moglo da dođe do nekih poremećaja u narednom periodu – da. Ali da li Crna Gora može više da se vrati na staro – ne”, smatra Abazović.

Govorio je i o tome kako vjeruje u bolju saradnju sa Srbijom, te da će njegova predstojeća posjeta predstavljati korak u tom pravcu.

“Ono što su moja uvjerenja i što su moji sastanci sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem, koji su se već desili u Davosu i u Ohridu, pokazali, to je da će i ta druga strana apsolutno imati podjednako dobru volju kao što ima crnogorska. U Beograd idemo sa jednom željom da rifrešujemo naše odnose”, dodao je.

Govorio je i o položaju Srba u Crnoj Gori.

“Nije teško biti Srbin u Crnoj Gori koliko se to želi predstaviti. Teško je biti i Crnogorac, Albanac, bilo šta, zato što su ekonomski uslovi takvi kakvi jesu”, istakao je on.