Politika

"PRIMJETAN NAPREDAK U IZBORU ŽENA NA POZICIJAMA ODLUČIVANJA"

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

Imenovanjem Marte Šćepanović za predsjednicu Opštine Kolašin primjetan je napredak u izboru žena na pozicijama odlučivanja, saopšteno je iz Ženskog kluba Skupštine.

Izvor: Skupština Crne Gore


Kako se navodi u saopštenju, nakon izbora predsjednice Skupštine Danijele Đurović, nastavlja se izbor žena na visokim pozicijama u državi.

“Tako je danas, članica Ženskog kluba, poslanica Marta Šćepanović, izabrana na mjesto predsjednice Opštine Kolašin”, kaže se u saopštenju.

Iz Ženskog kluba smatraju da je primjetan napredak u izbora žena na pozicijama odlučivanja

“Shodno primarnom cilju Ženskog kluba, o aktivnom promovisanju rodne ravnopravnosti i većoj vidljivosti žena na političkoj i društvenoj sceni, ovo je primjetan napredak u izbora žena na pozicijama odlučivanja, i razbijanja tabua o rezervisanosti rukovodećih pozicija za osobe muškog pola”, dodaje se.

Ženski klub se, kako se navodi, zalaže za jednakost žena i muškaraca koja podrazumijeva i jednaku zastupljenost žena i muškaraca u političkom životu i odlučivanju, na važnim funkcijama, među donosiocima odluka, na državnim pozicijama, što predstavlja osnovni kriterijum demokratije svake države.

Ženki klub će nastaviti sa aktivnostima da žene budu na rukovodećim i odgovornim pozicijama, “ne zbog toga što su žene, već zato što su podjednako obrazovane, sposobne, vrijedne i uspješne kao i muškarci”.

“Sigurne smo da će primjer Danijele, Marte i drugih žena koje su se izborile za lidersku poziciju, doprinijeti povećanju broja žena – liderki u svim segmentima društva. Naša borba za zaštitu i unapređenje položaja žena i djece se nastavlja”, zaključuje se u saopštenju.