Politika

ABAZOVIĆ O TEMELJNOM UGOVORU: NE TREBA ROBOVATI DATUMIMA! KAD BUDE, TO ĆE BITI NA USTAVAN I ZAKONSKI NAČIN

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

Premijer Dritan Abazović smatra da ne treba robovati datumima u vezi sa potpisivanjem Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

Izvor: Vlada Crne Gore

“Kad bude, to će biti na način predviđen Ustavom i zakonom. Za sad nema nikakvih većih problema”, rekao je Abazović novinarima, na pitanje da li će biti dostupan tekst Temeljnog ugovora.

On je kazao da, kada je u pitanju transparentnost, taj dokument, kao i svaki drugi, treba da prođe Sekretarijat za zakonodavstvo, pa nadležnu komisiju, nakon čega dolazi na Vladu.

“Kad dođemo u tu fazu svi će moći da vide, komentarišu, eventualno koriguju, ako to zahtijeva korekciju”, rekao je Abazović.

Upitan da li očekuje da će ugovor biti potpisan u junu, on je kazao da bi volio da se to pitanje sjutra riješi.

“Ali ne vih robovao datumima, jer to izuskuje zajedničke sastanke na nivou crkve i države, nakon čega bi se eventualno uključio drugi dio javnosti. Ne mogu da preciziram kada ćemo formalno biti spremni za to”, poručio je Abazović.

Na pitanje kako gleda na izjavu potpredsjednika Vlade Raška Konjevića da se pitanje poligona na Sinjajevini treba aktuelizovati i riješiti, Abazović je kazao da Vojska Crne Gore mora da ima poligon za trening.

“Mislim da na Sinjajevini to nije moguće. Naša obaveza je da vidimo koji su drugi lokaliteti, postoje li i u kom dijelu Crne Gore”, istakao je Abazović.

On smatra da Sinjajevina nije najbolje mjesto za poligon.

“Apelujem na Ministarstvo odbrane da sa drugim resorima nađu rješenje gdje bi bila druga lokacija”, rekao je Abazović.