Politika

KOPRIVICA: ODLAGANJE IZBORA UDAR NA PRAVNI SISTEM, ODBORNICI U 9 OPŠTINA NEĆE IMATI PRAVO DA DONOSE ODLUKE!

Autor Gordana Bojanić Izvor Vijesti

Potpredsjednik Demokrata i poslanik u Skupštini Momo Koprivica ocijenio je da za mjesec dana odbornici u devet opština, među kojima i u Podgorici, neće imati pravo da donose zakonski nesporne odluke, jer im ističe mandat.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

”Oni neće imati bilo kakvo zakonsko pravo da učestvuju u vršenju funkcija lokalne samouprave”, ocijenio je u izjavi za “Vijesti” Koprivica.

Dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim su odloženi izbori u 14 opština za 23. oktobar, nije produžen mandat odbornicima, lokalnim skupštinama a ni predsjednicima opština. Pravnici i civilni sektor tvrde da propis ima brojne praznine, a pred Ustavnim sudom su sada već tri inicijative za provjeru njegvoe ustavnosti.

Momo Koprivica, koji je i predsjednik skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, rekao je za Vijesti da je Zakon kojim se odlažu izbori, osim što je pokazao strah “novokomponovane nedemokratske većine”, proizveo i alarmantno protivpravno stanje.

“S obzirom na to da tokom ljeta većem broju predsjednika ovih opština ističe mandat, nelegalni odbornici, odnosno nelegalne skupštine će ih birati i dalje multiplikovati nelegitimno i nelegalno stanje. Time je urušeno pravo građana na lokalnu samoupravu koje je zajemčeno i Ustavom u njegovom članu 113”.

On je pojasnio da se, shodno Ustavu, u lokalnoj samoupravi odlučuje neposredno, kao i preko slobodno izabranih predstavnika, te da se ovi odbornici više ne mogu takvima smatrati: “Jer je istekao period na koji su birani, a zakonom im nije produžen mandat, tako da se sad de facto vrši uzurpacija nadležnosti organa lokalne uprave. Svaki prevrat, pa tako i ovaj, skopčan je sa gaženjem prava. Pogaženo je pravo građana da biraju i budu birani, ali evidentno i ustavno pravo na lokalnu samoupravu”, ocijenio je Koprivica za Vijesti.

U junu i julu ističu mandati skupštinama opština i njihovim čelnicima u opštinama Bijelo Polje, Šavnik, Plužine, Žabljak, Bar, Danilovgrad, Kolašin, Pljevlja i Glavni grad Podgorica. Opštine Budva i Tivat funkcioništu u prinudnoj upravi, a ulogu lokalnog parlamenta je do izbora preuzeo odbor povjerenika, koji čine predstavnici Vlade i lokalnih uprava.

Koprivica je kazao da je zakon u koliziji sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika, što, kako je objasnio, znači da je narušeno ustavno načelo jedinstva pravnog sistema: “Jer će u njemu postojati međusobno sukobljene i protivrječne zakonske norme, a time se urušava pravna sigurnost i otvara pitanje šta je važeće pravilo i na šta se može računati, tj. na šta se ko može osloniti. Tako je u članu pet izbornog zakona propisano da mandat odbornika traje četiri godine, a na bazi ovih izmjena zakona o lokalnoj samoupravi, može da potraje znatno duže”, istakao je Koprivica.

Objanio je i da je zakon o odlaganju izbora u suprotnosti i sa izbornim zakonom u pogledu trajanja izborne kampanje.

”Naime, u članu 14 Izbornog zakona propisano je da od dana raspisivanja izbora do održavanja izbora ne može proteći manje od 60 dana ni više od 100 dana. S obzirom da nakon zakona o odlaganju izbora, (Milo) Đukanović nije poništio svoje odluke o raspisivanju izbora, već samo promijenio datum, imaćemo apsurdne i protivpravne situacije”.

On je kazao da će tako od raspisivanja izbora do njihovog održavanja, u Tivtu proteći 224 dana, u Budvi 203 dana, u Plužinama i na Žabljaku 199 dana, u Bijelom Polju i Šavniku 192 dana, u Baru, Danilovgradu, Podgorici u Kolašinu 185 dana i u Pljevljima 171 dan.

“Stoga je ovo udar na pravni sistem, proizveden je pravni galimatijas i obesmišljen izborni zakon. Ne da nije ostvaren cilj da se izbjegne konstantna politička izborna kampanja, nego je problem samo produbljen tako da ćemo imati najduže izborne kampanje i konstantno vanredno političko stanje, kako u cijeloj zemlji, tako i u ovim opštinama što će im prouzrokovati brojne probleme”, ocijenio je Koprivica.