Politika

ĐUKANOVIĆ: OCJENE O MOM BOGATSTVU I ŽIVOTNOM STILU SLUŠAM VEĆ GODINAMA! PROGOVORIO I O POVLAČENJU IZ POLITIKE

Autor Jovana Raičević

Odgovarajući na pitanje da li planira da se povuče iz politike, zbog puta Crne Gore kao EU, Đukanović je kazao da oni koji najavljuju njegovo povlačenje vjerovatno računaju da je umoran i da je potrebno da se posveti ugodnijem životu.

Izvor: Predsjednik Crne Gore

“Ja njima neću davati savjete šta oni treba da rade u svojoj političkoj karijeri, jednako tako ne smatram neophodnim da mi bilo ko sugeriše šta ja treba da uradim. U ovih 30-ak godina sam sve svoje poteze povlačio na bazi vlastitih procjena, tako će biti i ubuduće”, naveo je Đukanović.

Naglašava da ne vidi vezu između njegove političke karijere i procesa pregovora sa EU.

“Nikada iz EU nijesam čuo da te dvije okolnost dovodi u vezu”, istakao je predsjednik države.

“Ne vidim da to može imati neke veze jedno sa drugim. Nastaviću da o tome razmišljam odgovorno i sam”, naveo je Đukanović odgovarajući na pitanje o povlačenju iz politike.

Ocjene o njegovom bogatstvu i životnom stilu koji ne odgovara primanjima, Đukanović je nazavo trućanjima.

“Ocjene o mom bogatstvu i ta trućanja slušam već godinama. Realno je da pretpostavimo da se time neko bavi i u Crnoj Gori i van, ali nijesmo dobili ni naznaku nečega što bi mogla biti potvrda tih naznaka”, jasan je predsjednik.

Nije dovoljno utvrditi samo političku odgovornost

Kaže i da je važno utvrditi odgovornost svih nosilaca funkcija o tome kako su obavljali posao. To se, kako se navodi, odnosi na funkcionere iz perioda vlasti DPS, ali i prethodne Vlade.

"Nije dovoljno utvrditi samo političku odgovornost smjenom bordova direktora u državnim preduzećima u kojima se tokom prethodnih godinu i po dešavao haos. Bez ikakve potrebe tamo su zapošljavani ljudi, stotine i hiljade, da bi se ostvarili politički i partijski interesi, previđajući da se time nanosi šteta državnim interesima, za koje bi ti ljudi morali biti primarno odgovorni. Moje uvjerenje je da to ne može biti završeno političkom odgovornošću", istakao je Đukanović i dodao da onaj ko nanosi štetu državi mora krivično-pravno da odgovara.

"Dok ne dođemo do takve prakse u Crnoj Gori biće prilično lako bezbolno biti neodgovoran u obavljanju državnih funkcija i nanositi štetu državi", poručuje predsjednik.

Jednako tako je, kako navodi, važno da uvrdi odgovornost za dešavanja na Cetinju.

"Ako se moglo dogodi da je neko sa adresa izvan Crne Gore preuzeo komandu nad djelovima policije Crne Gore, za šta posoje određena saznanje onda to ne smije proći nekažnjeno... To je onda prećutkivanje izdaje", poručio je Đukanović i dodao kako niko nema pravo da bude ponosan na ono što je urađeno na Cetinju.

On je kazao i da svaki državni organ, pa i GST ima njegovu punu podršku za djelovanje u okvirima Ustava i zakona.

"Ne želim da komentarišem nijedan poseban slučaj", dodao je Đukanović.

Predsjednik je kazao da je članstvom u NATO Crna Gora pokazala da je dio izgradnje stabilnosti Alijanse. Sa takvom sviješću, kako kaže, treba nastaviti da štitimo naše intrerese i da se predstavimo kao ravnopravni partneri.

Predsjednički izbori u aprilu, o parlamentarnim nije bilo dogovora

On je naveo i da nema preciznog dogovora o terminu narednih parlamentarnih izbora, a podsjeća i da su lokalni izbori već zakazani za 23. oktobar.

"Nije realno da bi svi izbori mogli biti objedinjeni u jednom danu. O predsjedničkim i parlamentarnim ćemo naravno razgovarati. Što se tiče predsjedničkih jasno je da oni moraju biti najkasnije u aprilu naredne godine, a oko parlamentarnih nije zauzet nikakav stav", poručio je predsjednik.