Politika

DPS: ZETA DA BUDE OPŠTINA, DO PETKA IZMJENE ZAKONA

Autor Gordana Bojanić

Poslanički klub DPS-a najavio je da će do petka predati izmjene Zakona o teritorijalnoj organizaciji i Zakona o Glavnom gradu kako bi se omogućilo da Zeta dobije status samostalne opštine.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Šef poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković kazao je da je cilj da Skupština što prije razmotri taj predlog.

"Smatramo da je neophodno što prije razmatrati rješenja na skupštini da bi se usaglasili i drugi akti. Mi ćemo ova rješenja dati na potpis kolegama iz parlamentarne većine i kolegama iz SD-a", kazao je Živković na konferenciji za medije.

Predsjednica Opštine Golubovci u okviru Glavnog grada Tanja Stajović je kazala da je Opština budžetom za 2021. godinu opredijelila 15.000 eura za studiju opravdanosti teritorijalne promjene nakon čega se krenulo i u njeno sprovođenje kroz nekoliko postupaka.

Studija je nakon izrade dostavljena Ministarstvu javne uprave radi davanja mišljenja, a Stajović navodi da je rok bio 45 dana od dana prijema.

"Taj rok je davno istekao i mi smo poslali dvije urgencije u februaru i maju", navela je ona. Ističe i da je od Ministarstva stigao odgovor, ali ne u vidu mišljenja, već obavještenja o tome koja su ministarstva dala svoje mišljenje.

"U toku je izrada odgovora na sve sugestije pojedinih ministarstava", pojasnila je Stajović.

Funkcioner DPS-a Mihailo Anđušić kazao je da inicijativa predstavlja višedecenijski san najvećeg broja stanovnika Zete.

"Već u sedmicama koje su pored nama ako ostali subjekti podrže našu inicijativu, vi ćete biti u prilici da dobijete samostalnu opštinu koja će se zvati Zeta", rekao je Anđušić.

On kaže i da Zeta posjeduje veliki broj resursa koji joj mogu omogućiti nezavisno funkcionisanje.

Tagovi