Politika

SJEDNICA SKUPŠTINE 28. APRILA, PREDSJEDAVA IBRAHIMOVIĆ: VJERUJEM DA ĆE KANDIDAT ZA PREDSJEDNIKA BITI IZ SNP-a

Autor Alen Kasmić

Pošto smo iscrpili sve mogućnosti i pošto su potpredsjednici Strahinja Bulajić i Branka Bošnjak odbili inicijativu poslanika, 46 poslanika odlučilo je da sazove sjednicu Skupštine za 28. april sa početkom u 12 sati na Cetinju, saopštio je Miloš Konatar.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Odredili smo, dodaje on, da će sjednicom na Cetinju predsjedavati potpredsjednik parlamenta Ervin Ibrahimović.

"Juče smo podnijeli inicijativu Branki Bošnjak za sazivanje sjednice i kolegijuma. Bošnjak nije zakazala Skupštinu i Kolegijum. Pošto smo iscrpili sve mogućnosti i pošto su Bulajić i Bošnjak odbili inicijativu poslanika, 46 poslanika odlučilo je da sazove sjednicu Skupštine za 28. april sa početkom u 12 sati", rekao je Konatar.

Prema njegovim riječima ovo je bila obavezna i dužnost svih 46 poslanika.

"Od ovoga trenutka Ibrahimović je preduzeti sve radnje kako bi se Skupština na Cetinju održala", kazao je Konatar.

Kako je kazao, predložili su dnevni red sjednice sa šest tačaka. Prva će biti izbor predsjednika Skupštine, a druga izbor 43. Vlade.

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Ervin Ibrahimović je na pres konferenciji kazao da je važno da je većina sazvala sjednicu i da nakon više od dva mjeseca blokade "danas počinjemo priču o odblokiranju najvišeg zakonodavnog doma".

"Crna Gora mora biti rame uz rame sa razvijenim zemljama svijeta, a to ćemo moći od četvrtka", kazao je on.

Potpredsjednik Skupštine vjeruje da će kandidat za predsjednika biti iz klupe Socijalističke narodne partije.

"Ostavimo tu informaciju da sačekamo od kolega iz SNP-a", rekao je Ibrahimović.

Dodao je i da treba sačekati sa imenima za kandidate za ministre, s obzirom na to da neke partije još nisu održale sjednice svojih partijskih organa.

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković je kazao da su DPS-u važni programski principi vlade i da će detalji moći da dobiju nakon sjednice GO te partije.

Konatar: Ako neko bude htio da podnosi krivične prijave, podnijeće ih protiv 46 poslanika

Konatar je, odgovarajući na pitanje o krivičnoj odgovornosti ako Ibrahimović zakaže sjednicu, odgovorio da je njihova obaveza prema građanima da odblokiraju parlament.

"Mi kao poslanici nismo mogli svoju funkciju obavaljati više od dva mjeseca. Naša obaveza je da radimo u interesu građana i države Crne Gore", poručio je Konatar.

Komentarišući to što je Bošnjak juče rekla da niko drugi ne može zakazati sjednicu jer bi ušao u zonu krivične odgovornosti kazao je da su zajednički podnijeli inicijativu, te ako neko bude htio da podnese krivične prijave podnijeće ih protiv 46 poslanika.

"Ovo je jedini način, legitiman je. Miran sam. Mi ne možemo da izaberemo predsjednika, vlade.. Što je trebalo da uradimo? Ništa. Ne vjerujem da je bilo čiji interes da Skupština bude blokirana", poručio je Konatar.

Skupština Crne Gore su, ističe, poslanici.

"Kad smo iscrpili svaki način pozvali smo se na Ustav i učinili ono što je moguće", istakao je Konatar.

Na pitanje da li je imenovanje Adrijana Vuksanovića kršenje člana 2 Ustava, s obzirom na to da Hrvatska građanska inicijativa nije prešla cenzus na parlamentarnim izborima, odgovorio je misli da se ne radi o kršenju Ustavu, već da se radi o bogatstvu Crne Gore da u vladi budu predstavnici različitih nacionalnih manjina.

Konjević: Bulajić i Bošnjak misle da je njihovo ustavno pravo da zaključaju Skupštinu

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević kazao je da ohrabruje sve koji misle da čine nešto suprotno zakonu da podnese prijavu.

"Gospodin Bulajić i gospođa Bošnjak misle da je njihovo ustavno pravo da zaključaju Skupštinu. U jednom mandatu možete izabrati stotinu vlada. Nažalost oni koji postaju parlamentarna manjina ne žele to da prihvate. Član 2 Ustava je vrlo jasan - slobodna volja je izražena i oni su svoj suverenitet prenijeli na poslanike", naveo je Konjević.

Konatar je rekao da nema informacije da bi skupštinska služba i generalni sekretar pravili problem sa zakazivanjem sjednice.

"To je više apel da budu u službi Ibrahimovića pri zakazivanju sjednice. Ako generalni sekretar podnese ostavku, on ima dva zamjenika", rekao je Konatar.