Politika

RADULOVIĆ: PRAVI TRENUTAK ZA EU DA UBRZA POLITIKU PROŠIRENJA

Autor Alen Kasmić

Na Zapadnom Balkanu potrebna je proaktivnija uloga Evropske unije (EU), poručio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, navodeći da je pravi trenutak za Uniju da konačno ubrza i podstakne politiku proširenja.

Izvor: Vlada Crne Gore

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Radulović je, na plenarnoj sjednici Konferenciji o budućnosti Evrope, rekao da je od samog početka te konferencije Crna Gora pokazala želju i odlučnost da aktivno učestvuje u tom inkluzivnom projektu.

"U kontekstu rata u Ukrajini, Radulović je ocijenio da je na Zapadnom Balkanu potrebna proaktivnija uloga EU i da je došao pravi trenutak za Uniju da konačno ubrza i podstakne politiku proširenja, u cilju očuvanja mira i stabilnosti regiona", kaže se u saopštenju.

On je dodao da, kao što neke do sada tradicionalno vojno neutralne EU zemlje, poput Švedske i Finske, danas razmišljaju o članstvu u NATO-u, tako i neke zemlje Alijanse, poput Crne Gore, moraju imati ubrzanu integraciju u EU.

To predviđa, kako je naveo Radulović, i nova metodologija pregovora.

On je istakao da se Crna Gora, kao pouzdan partner, u potpunosti usklađuje sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom Unije.

Radulović je kazao da je Crna Gora posvećena zajedničkoj viziji ujedinjene, kohezivne i jake Evrope, što dokazuje i glavni strateški spoljnopolitički cilj države – članstvo u EU.

"U kontekstu saradnje između EU i NATO-a, šef crnogorske diplomatije ocijenio je da saradnja te dvije organizacije mora biti jaka zarad sigurnosti i budućnosti čitave Evrope", navodi se u saopštenju.