Politika

ABAZOVIĆ: EU DA UBRZA PROCESE PRIDRUŽIVANJA, OVO JE PRESUDAN TRENUTAK ZA EVROPU

Autor Jovana Raičević Izvor Anadolija

Potpredsjednik vlade Dritan Abazović pozvao je EU da ubrza procese članstva zemalja koje žele da pristupe bloku kako se scenariji, poput onog u Ukrajini, ne bi dešavali u drugim regionima u Evropi. Abazović je to kazao agenciji Anadoilija.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

“Ovaj trenutak je veoma presudan za Evropu… možda i za svijet. Nadam se da će rat koji je pokrenula Rusija odmah prestati”, kazao je Abazović u intervjuu čije djelove prenosi turski “YeniSafak”.

On je dodao da treba da pošaljemo poruku EU.

“Da ona razumije da zemlje koje žele da se pridruže i koje su veoma daleko u procesu proširenja treba da imaju neki, recimo, brzi put u ovom trenutku ako ne želimo da isti problem kao u drugom dijelu Evrope“, rekao je Abazović.

Povodom susreta ministara spoljnih poslova Ukrajine i Rusije na forumu u Antaliji, on je izrazio nadu da će ovakav događaj biti veoma podsticajan u smislu promovisanja mira i civilizacijskih vrijednosti.

Abazović je istakao da zemlja, uprkos svojoj maloj veličini, u potpunosti podržava partnere iz NATO i EU.

“Mislim da je uloga Turske u regionu Zapadnog Balkana izuzetno važna. Turska je veoma prijateljska prema mnogim zemljama Zapadnog Balkana. Odnosi između naših zemalja su odlični”, naveo je Abazović za Anadoliju.

On je, međutim, sugerisao da bi trebalo ojačati ekonomske veze dvije zemlje.

Naveo je da se o ovoj temi razgovaralo i da će uspješan ishod postići nakon što se rat u Ukrajini završi i fokus se prebaci na nešto pozitivnije.

“Važna su dva sektora…turizam i energetika. Mislim da u ova dva sektora dvije zemlje mogu da urade mnogo dobrih stvari u budućnosti”, poručio je Abazović za agenciju Anadolija.