Politika

DAMJANOVIĆ: NOVU VLADU ČEKA OZBILJAN POSAO

Autor Gordana Bojanić Izvor Dan

Nova Vlada će morati da se sa društvenih mreža i reklama baci na ozbiljan i težak rad, saopštio je bivši direktor Uprave prihoda i carina, Aleksandar Damjanović.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

On je dodao da se nada da će se i odlazeća i nova administracija uhvatiti ukoštac sa problemima da se obezbijedi redovno snabdijevanje energentima i osnovnim namirnicama.

„Crna Gora je visokouvozna zemlja, iako bi trebalo da je poljoprivredna, što pravi ozbiljne probleme za privredu i građane, pa imamo rekordan rast cijena. Ni prethodna, a ni ova Vlada nijesu uradile ništa po pitanju formiranja robnih rezervi, a sad bi se to pokazalo kao vrlo isplativo i održivo“, rekao je Damjanović u intervjuu Danu.

On je kazao da nije urađeno ništa ni po pitanju rezervi naftnih derivata, shodno obavezi prema Evropskoj energetskoj zajednici i obavezi kao kandidata za EU.

„Cijena nafte je ne tako davno bila na minimumu, i zamislite da smo tada napunili kapacitete u Bijelom Polju, Lipcima i Baru, ne bismo imali ovakve cijene“, naveo je Damjanović.

On smatra da nova administracija mora biti spremna za naredni period, jer su prvo korona, pa onda i rat u Ukrajini poremetili globalne lance snabdijevanja.

„Ne radi se samo o tome koliko će koštati namirnice, odnosno naftni derivati, već hoće li uopšte biti dostupni. Sad nijesmo zaštićeni od tih šokova, a ozbiljna država mora od toga da se zaštiti, pa smo prinuđeni da radimo neke administrativne stvari kako bismo premostili krizu za koju ne znamo koliko će trajati i koji će intenzitet biti“, objasnio je Damjanović.

On je dodao da su nedavno predstavljene mjere o smanjenju akciza na gorivo i poreza na dodatu vrijednost (PDV) na osnovne namirnice iznuđene, te da je neophodno da se napravi model koji će biti efikasan i koji će u budućim poremećajima dati održivost.

„Smanjenje akciza može biti ograničeno na kraći rok, a taj potez može imati negativne strane o čemu treba razmišljati. Govorim o povraćaju dijela akciza za privredu koja se bavi prevozom robe i putnika. Tu moramo dobro da izmjerimo, da li da država na svojevrstan način nadoknadi razliku u odnosu na akcize“, saopštio je Damjanović.

Smanjenje stope PDV­a bi bilo idealno da imamo prognoze koje kažu da će smanjenje uticati da se smanji ili zadrži isti nivo cijena maloprodajnih artikala, a ne reaguje baš privreda promptno.

„Neophodne su inspekcijske kontrole, odnosno budna država koja će pratiti sve“, poručio je Damjanović.

On smatra da će eventualni izostanak turista sa ruskog i ukrajinskog tržišta uticati na turističku sezonu.

„To je prvi rizik, a drugi je rast cijena nafte i naftnih derivata, što će poskupiti sve tokove u saobraćaju. Cijene osnovnih namirnica će uticati na konkurentnost crnogorske ekonomije i turizma u odnosu na okruženje. Ono gdje bi mogla da se traži rezerva, jeste fiskalizacija usluga privatnog smještaja u sezoni, plažnog mobilijara, kao i ostalih ugostiteljskih usluga“, rekao je Damjanović.

On je dodaod da se nada da će nova administracija učiniti sve da Crna Gora ima perfektne odnose sa Srbijom i čitavim regionom.

Кada je riječ o programu Evropa sad, Damjanović narednih mjeseci očekuje egzaktne rezultate.

„Moramo da razmišljamo da to povećanje budžetskih sredstava bude uz rast zaposlenosti. Čekamo da vidimo kako program djeluje i na sjeveru i na jugu. Država mora da bude oprezna, jer bi najgora opcija bila da dobijemo manju zaposlenost, a nama treba veća, kako bi reforme imale dugoročnu održivost i kako bi se dominantno finansirale raspodjelom unutar domaćih resursa, a ne pozajmicama iz inostranstva“, naveo je Damjanović.