Politika

MANS: Abazović da ne targetira NVO sektor, odgovor za STAGNACIJU reformi da potraži ispred ogledala

Autor Alen Kasmić

IZ MANS-a reagovali na izjavu potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića.

Izvor: Promo/mans.co.me

Izjava potpredsjednika Vlade Crne Gore su pored političara, mafije i kriminalaca, i nevladine organizacije među onima koji kao prepreka stoje na evropskom putu Crne Gore, dio je javnog diskursa vodećih političara za koji smo smatrali da, nakon tridesetogodišnje vladavine DPS-a, više nema prostor na javnoj sceni, saopšteno je iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora MANS.

"Targetiranje NVO kao 'remetilačkog faktora demokratije' je nešto što je obilježilo dobar dio vladavine Mila Đukanovića i njegove partije, 'a ta vrsta etikete je bila jedini odgovor na javnu kritiku o korupciji i organizovanom kriminalu'. I dok gospodin Đukanović iz ličnih i partijskih interesa nije htio da razumije ulogu nevladinih organizacija, ona je Dritanu Abazoviću itetako dobro poznata, kao i doprinos koji je civilni sektor do sada dao u procesu EU integracija", naglasili su iz MANS-a.

Navode dalje da su promjene koje personifikuje Abazović donijele to "da nas, po prvi put u posljednih trideset godina, iz vrha vlasti poistovjećuju sa mafijom i kriminalcima koji aktivno rade na zarobljavanju Crne Gore kao države".

"Takav narativ je apsolutno neprihvatljiv i ne može biti dio procesa evropeizacije društva, kojeg su političarima posljednih dana puna usta. Svjesni smo da je stagnacija Crne Gore na evropskom putu očigledna, ali, dodaju, iskreno savjetuju Abazoviću da dio odgovornosti za takvo stanje potraži i ispred ogledala, umjesto što pokušava da nevladine organizacije prikloni mafiji i kriminalnim klanovima. Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala kao ključnog preduslova za nastavak EU integracija, jeste nešto što zahtjeva ogromnu žrtvu najodgovornijih u državi, ali ni u kom scenariju se ne može nadomjestiti zamjenom teza, targetiranjem i jeftinim političkim marketingom", zaključuju iz MANS-a.