Politika

ABAZOVIĆ: SASTAVITI VLADU U CRNOJ GORI NIJE LAK PROCES

Autor Mia Radulović Izvor MINA

Sastavljanje vlade u Crnoj Gori nije lak proces, kazao je vicepremijer i lider Građanskog pokreta (GP) URA Dritan Abazović i dodao da se nada da će ona uskoro biti formirana.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić i Nikoleta Vukčević

On je, na vanrednoj konferenciji za novinare, rekao da se Crna Gora miri. „To što imamo proteste na ulicama, to je dobra stvar. Zašto? Zato što naša demokratija raste. Protesti su vrlo mirni, kulturni i dostojanstveni“, naveo je Abazović.

On je dodao da ne vidi da su pretjerano masovni, „ali i da budu to je trening za demokratiju“. „Sastaviti vladu u Crnoj Gori nije lak proces. Nije lak proces, da ja znam, nigdje u svijetu, pogotovo ne u društvima koji imaju vrlo skromnu političku kulturu i demokratsku tradiciju. Pokušavamo da pronađemo rješenja“, kazao je Abazović.

Rješenja je, kako je rekao, do sada inicirao samo GP URA. „Pozivam druge kolege da i oni daju svoja rješenja, da svojim inicijativama ponude bolja rješenja nego što je naše, i da tako pronađeno neku vrstu kompromisa koja bi omogućila da zemlja ide dalje“, kazao je Abazović.

On je rekao da ne vidi da se dešava nešto vanredno. “Loša je stvar što nemamo Vladu, i za evropske integracije i za sve. Nadam se da ćemo je imati uskoro. Ako ne budemo uspjeli da dođemo do neke većine ne vidim nikakav problem da se mandat vrati građanima”, kazao je Abazović.

Upitan koliko bi pregovori mogli trajati, on je naveo da smatra da je neodgovorno “da neko želi da izgradi svoju poziciju tako što će potrošiti vrijeme”. “Ako možemo da se dogovorimo, bilo bi dobro da se dogovorimo brzo, a ako ne možemo, bilo bi dobro da to brzo konstatujemo kako bi otišli na izbore”, dodao je Abazović.

On je kazao da predstavlja samo jedan dio političke scene i da ima drugih koji imaju svoje stavove. “Svi ne razmišljaju na isti način, nekome je u interesu da se sve otegne, nekome da sve propadne, nekome da budu izbori, nekom da ne budu”, naveo je Abazović.

On je poručio da partija koju vodi autonomno donosi odluke i da zbog toga mnogima smeta. “Zbog toga su mnogi mislili da ćemo zbog šačice vlasti da prodamo Crnu Goru, a mi to nijesmo dozvolili. Zbog toga su mnogi mislili da smo jedina stranka koja nikada neće oboriti vladu bez obzira ako ta vlada bude radila neke stvari suprotne interesima građana”, rekao je Abazović.

Prema njegovim riječima, intencija URA-e je da deblokiraju Crnu Goru na evropskom putu, a “neko ima intenciju da blokira Crnu Goru”. “Samo mogu reći da se sa tim ne slažem. Ako misle da im to stvara neki politički profit, da će građani da to pozdrave, neka se odluče za to”, rekao je Abazović.

On je kazao da vjeruje da niko neće opstruirati rad parlamenta i zakazivanje sjednice za izbor nove vlade i predsjednika parlamenta. Abazović je rekao da je postojala mogućnost da bude održana vanredna sjednica Skupštine.

“Nijesmo uspjeli da napravimo dogovor, mi smo mogli da izaberemo novog predsjednika parlamenta, ali smo htjeli da ostavimo šansu da taj izbor ne bude privremenog karaktera, nego trajan”, naveo je Abazović.

Na pitanje da li, na osnovu svih razgovora koje su obavili, smatra da su bliži izborima ili manjinskoj vladi, on je odgovorio da misli “da su, u odnosu na prije dvije sedmice, mnogo bliži konačnom stavu da li njihova ideja može da zaživi, ili treba tražiti novi model”.

“Čak i da se ne skupi 49 za neku buduću vladu, vjerujem da će ta većina postojati kada se bude glasalo o važnim pitanjima, i širi konsenzus od 49”, kazao je Abazović. On je dodao da je za URA-u prihvatljivo sve što vodi u veću stabilnost.

Upitan da li mu je prihvatljivo da se formira vlada koja će imati podršku 41 ili 43 poslanika, Abazović je odgovorio da bi bilo sjajno da vladu podrži 49 ili više poslanika.

“Ako tog dogovora nema, ne moramo da imamo manjinsku vladu, možemo da imamo tehničku, da imamo vladu koja će samo da priprema izbore, a možemo i odmah da odemo na izbore”, rekao je Abazović.

On je, odgovarajući na pitanje da li je i dalje pri stavu da u vladi ne treba da budu Socijaldemokratska partija i Socijaldemokrate, kazao da je dijalog jedna od važnih stavki demokratije.

“Obišao sam lidere svih partija, razgovarao sa njima i predstavio koncept, oni su takođe predstavili koliko se u tome vide ili ne vide”, naveo je Abazović.

Ideja je, kako je dodao, da kroz razgovor pronađu rješenja. “Što se mene lično tiče, razliku između poslanika u parlamentu nećemo praviti ako je u pitanju manjinska vlada”, naveo je Abazović.