Politika

ĐELJOŠAJ: MANJINSKE PARTIJE NISU USLOVLJAVALE DPS, PA NEĆE NI DRITANA ABAZOVIĆA

Autor Jovana Raičević Izvor Dan

Albanske nacionalne partije učestvovaće u manjinskoj vladi, ukoliko lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović bude imenovan za mandatara za njen sastav i neće postavljati uslove, prenosi Dan.

Izvor: Vlada Crne Gore, SasaMatic

Njih zanima uvažavanje Albanaca kao autohtone nacionalne manjine u Crnoj Gori u skladu sa međunarodnim i domaćim zakonima, poručili su predstavnici tih partija i izjavi za Dan.

Oni se slažu da im prioritet nisu funkcije i ukazuju da postoje jasni principi na koji bi se zasnivalo učešće albanskih stranaka u mogućoj manjinskoj vladi.

"Nama kao partiji nisu prioritet funkcije u Vladi iako bi, prema nekim proračunima, nacionalnim partijama Albanaca pripala tri ministarska mjesta, već je osnova za podršku ostvarivanje naših programskih ciljeva. To smo dokazali u prošlim mandatima, a spremni smo dokazivati se u novoj vladi", kazao je poslanik i predsjednik Force Genci Nimanbegu u izjavi za Dan.

"Na osnovu memoranduma o saradnji za vršenje vlasti na državnom nivou, što je predlog GP URA da dobije podršku manjina, za novu manjinsku vladu, Forca je podržava kao inicijativu", pojapnjava Nimanbegu i dodaje da nacionalne manjine nisu učestvovale "u eksperimentalnoj vladi kao vladi eksperata, koja nije dala niti jedan rezultat te je bila u suprotnosti sa međunarodnim zakonima za zaštitu i unapređenje prava nacionalnih zajednica".

Naglašava da je "podrška memorandumu koji ima osnov Ustav i zakonodavstvo Crne Gore potrebna jer je taj dokument sastavljen na evropskim principima" i dodaje i da sam memorandum svjedoči da je eksperimentalna vlada bila neevropska bez razlike na to da su u njoj bili isti politički akteri samo u drugim ulogama.

Lider Force ukazuje da "Albanci kao autohtona nacionalna manjina treba da budu dio ovog memoranduma da bi imali jasne zahtjeve koji su ostvarivi u skladu sa međunarodnim i nacionalnim zakonodavstvom".

"Izborni zakon i garantovani mandati za predstavljanje Albanca u parlamentu treba da budu dio ciljeva nove vlade. Bez tih principa to će biti još jedna vlada koje neće dovoljno uzimati u obzir prava nacionalnih manjina", kazao je Nimanbegu za Dan.

Sličnog stanovišta je i predsjednik Albanske alternative Nik Đeljošaj koji podsjeća da manjinske partije imaju svoja programska opredjeljenja na osnovu kojih politički djeluju i nastaviće u mogućoj manjinskoj vladi.

"Odmah na početku smo Građanskom pokretu URA i Dritanu Abazoviću dali podršku za koncept manjinske vlade bez uslovljavanja i kadrovskih zahtjeva. Očekujemo veoma brzo da nakon konsultacija Abazović dobije mandat za sastav nove vlade i nakon toga ćemo razgovarati o eventualnom participiranju u Vladi", naglasio je Đeljošaj za Dan.

"Lično mislim da vladu Abazovića treba podržati i ako ne budemo imali ministarska mjesta u njoj", istakao je lider Albanske alternative za Dan.

Đeljošaj dodaje da Albanska lista ima svoju platformu političkog djelovanja "koja je u potpunosti u skladu sa evropskim standardima i biće korisno da ona bude u programu evropske vlade".

"Albanske partije nisu dosad uslovljavale vlade DPS-a za kadrovska rješenja, zašto bi sada uslovljavale vladu Dritana Abazovića, koja je i vremenski ograničena, dakle pristupićemo veoma konstruktivno i partnerski", naveo je Đeljošaj za Dan.

Kako navodi, za tu partiju je važno da nova vlada nastavi jačanje regionalne saradnje i oživljavanje evrointegracija Crne Gore.

Predsjednik Demokratske partije i poslanik Albanske koalicije "Jednoglasno" Fatmir Đeka za Dan je kazao je da je "osnovni zahtjev je da mi kao članovi koalicije budemo uvaženi".