Politika

PRAVA CRNA GORA: DF DA BLOKIRA ZAKAZIVANJE SJEDNICE SKUPŠTINE DO POSTIZANJA DOGOVORA

Autor Mia Radulović

Prava Crna Gora poziva Demokratski front da umjesto zakašnjelih najava blokada ulica urade ono što je direktno u njihovim rukama, odnosno da onemoguće zakazivanje sjednice Skupštine Crne Gore bez dogovora 41 poslanika većine 30. avgusta.

Izvor: Prava Crna Gora

“U trenutku kada građani već više mjeseci masovno izlaze na ulice, bivaju privođeni i saslušavani, zbog rušenja Vlade, predsjednika Skupštine i izborne volje građana, DF čitavo to vrijeme podržava Vladimira Jokovića i vodi razgovore sa Dritanom Abazovićem, sa onima zbog kojih je ovaj narod na ulicama.".

"Priča o zakašnjelim „blokadama“ koje najavljuje DF djeluje kao naknadna pamet političkog subjekta od kojeg se očekivalo da prvi bude na braniku rušenja iborne volje, a koji je svoju politiku vodio u pravcu gušenja protesta, zbunjivanja građana i saradnje oko rušenja Vlade”, navode u saopštenju.

"Danas je izborna volja direktno u rukama DF-a, jer vd predsjednika Skupštine iz redova DF-a Strahinja Bulajić ima mogućnost da odloži zakazivanje prve sjednice redovnog proljećnjeg zasijedanja Skupštine, onoliko koliko je potrebno dok ne dođe do dogovora 41 poslanika većine 30. avgusta. Očekuje se od DF-a da korišćenjem ove legitimne mogućnosti konačno da konkretan doprinos borbi za očuvanje izborne volje, s obzirom da najava blokada djeluje kao zakašnjela politika ljudi koji se tim najavama pravdaju od pogrešne i štetne politike zadnjih nekoliko mjeseci u pogledu očuvanja izborne volje građana. Štaviše, postoji ozbiljan rizik da bi se nesmotrenom radikalizacijom u ovom konkretnom trenutku zbunili građani, podijelila jedinstvena energija i poslale pogrešne poruke koje bi jedino od koristi mogle biti zastupnicima prekrajanja izborne volje građana na čelu sa DPS-om”, ističe Prava Crna Gora u saopštenju.

Takođe, podsjećaju kolege iz DF-a da su njihovi poslanici već prisustvovali protestima i da je i time potvrđen smisao i dobar pravac u kome se razvijaju i omasovljavaju skupovi širom Crne Gore izazvani rušenjem Vlade, rušenjem predsjednika Skupštine i rušenjem izborne volje i kažu: "Ovakvi protesti, masovni i odlučni, sa jasnim porukama i transparentnim zahtjevima, bez zbunjivanja građana dvosmislenim političkim porukama, uspješno funkcionišu na sličan način na koji su funkcionisale veličanstvene litije prije samo dvije godine, i iz protesta u protest sve su masovniji”.

Prava Crna Gora poziva DF da svoj doprinos za očuvanje izborne volje 30. avgusta podnese na konkretan način tako što će na legalan i legitiman način spriječiti održavanje sjednice Skupštine Crne Gore bez dogovora svih 41 poslanika većine 30. avgusta i da na taj način dođemo do demokratskih vanrednih parlamentarnih izbora. Posebno ističu da je pritom važno da niko ne dovodi u pitanje jedinstvo, snagu i smisao višemjesečnih građanskih protesta širom Crne Gore, već da im se svi priključe, uključujući i DF, što je njihova zajednička politička obaveza i minimum odgovornosti prema pobjedi građana 30. avgusta, kako navodi Prava Crna Gora.