Politika

DF: INTEZIVIRANE SU AKTIVNOSTI NA BLOKADI CRNE GORE, NISMO DIO BILO KAKVIH DOGOVORA SA DPS-om

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

Demokratski front intenzivirao je aktivnosti, koje za cilj imaju blokadu Crne Gore, kao vaninstitucionalni model borbe protiv izdaje izborne volje od 30. avgusta 2020. godine, saopšteno je iz tog političkog saveza.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević i Teodora Orlandić

Navodi se da u tom pravcu čelnici DF-a razgovoraju sa predsjednicima opštinskih odobra tog saveza kako bi ta akcija urazumila sve one koji su planirali da sklope "izdajnički aranžman s Demokratskom partijom socijalista (DPS).

"Istovremeno, upozoravamo sve one, koji su se odlučili na prekrajanje izborne volje, da alibi za svoju izdaju ne traže u sramnim podmetačinama o DF-u, koje se ovih dana plasiraju na stranačkim kružocima naših još uvijek koalicionih partnera iz parlamentarne većine", kaže se u saopštenju.

Iz DF-a su kazali da će svakog činioca iz postojeće parlamentarne većine, koji se bude odlučio za bilo koji vid manjinske ili koalicione saradnje s DPS-om, tretirati kao "običnog prevaranta i satelita Mila Đukanovića".

Oni su poručili da će učiniti sve da kroz vaninstitucionalno djelovanje sa narodom zaustave "svaki pokušaj prevare".

DF, kako su rekli, nije niti će biti dio bilo kakvih zakulisnih dogovora sa DPS-om, jer jedini dogovor, koji imaju, jeste onaj što je sklopljen s narodom, koji nam je dao podršku i povjerenje.

Navodi se da svakom treba da bude jasno da ne postoji taj vid pritiska, niti instrukcije iz zapadnih ambasada, koji bi DF mogli prisiliti da promijene stav prema "sramnom paktiranju sa Đukanovićem, koje se najavljuje".

"Zato lažne optužbe i šaptačke intrige, koje dolaze od nekih, da će DF u toj budućoj manjinskoj Vladi imati najmanje četiri ministra, a koja će biti maskirana pod firmom nekog drugog političkog subjekta koji ode s DPS-om, doživljavamo samo kao završnu fazu njihove paranoje i razuzdane političke destrukcije", ističe se u saopštenju.

Navodi se da je DF već saopštio da će bilo koji predstavnik srpskog naroda, koji u ovom trenutku bude ušao u Vladu, koju podržava DPS, "biti označen kao nacionalna sramota i otpadnik i da će se isključivo tako i odnositi prema njemu".

Iz DF-a su kazali da izgleda da su neki njihove pozive na dogovor unutar parlamentarne većine shvatili kao slabost, a ne kao snagu najjačeg političkog subjekta sa kojim su svi znali na čemu su, jer oni ljudske i ideološke pozicije nismo mijenjali.

"A to će ubrzo vidjeti čitava Crna Gora. Naša spremnost za dogovor u okviru parlamentarne većine i dalje je otvorena opcija, i nemamo razumijevanja za bilo koga ko ne želi da razgovara na tu temu", navodi se u saopštenju.

Zaključuje se da je DF jedini, koji nije imao bilo kakvih javnih ili tajnih sastanaka sa Đukanovićem i Duškom Markovićem, "dok su se drugi ponosili njihovim zajedničkim fotografijama i dometima kohabitacionih odnosa".