Politika

MANDIĆ: FRONT TREBA DA BUDE U VLADI, BIĆEMO SJUTRA NA PROTESTU DEMOKRATA

Autori Gordana Bojanić Adria TV

Predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić kazao je, u emisiji „Press plus" na Adria Televiziji, da on lično neće biti dio nove Vlade, ali da Demokratski front treba da bude u njoj.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević i Teodora Orlandić

"Žao mi je što DF nije imao priliku da bude u izvršnoj vlasti, jer bi vidjeli kakva bi to bila razlika, ali neko je to namjerno sprječavao, pod različitim izgovorima. Biće mi žao i u ovoj novoj Vladi ako ne dobijemo tu priliku, s tim da odmah kažem za sebe lično, ne ni zbog kakvog Eskobara, niti bilo ko može to da mi to zabrani sa strane, da ne želim da učestvujem u toj budućoj Vladi, ali znam ljude iz DF-a koji to mogu i koji mogu mnogo da urade", istakao je Mandić.

On je naveo da Vlada Zdravka Krivokapića nije ispunila nijedan od zadataka - rješavanje pitanja Srpske pravoslavne crkve, razvlašćivanje DPS-a, popis stanovništa, potpisivanje Temeljnog ugovora...

"Oni ni 'majbah' nisu mogli Đukanoviću da oduzmu, a to je bio jedan od najmanjih ciljeva. Policiju su jedva očistili, a u tužilaštvu jedva da se pomjerilo nešto. Moglo je mnogo toga da se uradi na suzbijanju organizovanog kriminala i korupcije, ali, nažalost, nije. Ljudi su pomislili da kroz kohabitaciju sa DPS-om, da kroz saradnju sa Đukanovićem mogu da se obračunaju sa onim koji ih je doveo na visoke državne funkcije, a to je DF. I tu su pogriješili. Zbog te greške kajaće se do kraja života"; kazao je Mandić.

Prema njegovim riječima, Đukanović igra igru razbijanja parlamentarne većine.

"DF mu neće biti partner u pravcu razbijanja parlamentarne većine. Uradićemo sve što je u našoj moći da tri koalicije nađu nekako zajednički jezik, da se potpomognemo ako to oni želi. Ako nam taj prvi korak ne uspije, onda naš drugi korak treba da bude otpor naroda na svakom mjestu, u svakoj prilici, ali takođe i taj otpor dogovoren oko konkretnih zahtjeva, a što se tiče nas i konkretnih ciljeva", kazao je Mandić.

On je istakao da će DF inicirati razgovore unutar dosadašnje parlamentarne većine, mada očekuje da to urade i drugi.

"Mislim da bi trebalo početi sa razgovorima što prije, kako bi se do kraja nedjelje utvrdilo da li postoji mogućnost da se konstituiše ta parlamentarna većina ili da napravimo dogovor o vanrednim parlamentarnim izborima. I jedna i druga opcija imaju svoje prednosti",naveo je predsjednik NSD.

Mandić je ukazao da je Vlada Zdravka Krivokapića oborena zbog odnosa u samoj Vladi.

„Nije na odmet obaranje Vlade zajedno sa DPS“, naveo je on.

Imalo smo, dodao je Mandić, mehanizam da oborimo Vladu, ali nismo htjeli da to uradimo sa DPS-om.

"Krivokapić je na to računao. On je znao da, što se tiče DF-a, da mu Vlada može trajati do 2024. godine, jer DF neće obara Vladu sa DPS-om. Ali, kada je prvi put Abazović shvatio i dobio informaciju od svojih sunarodnika, sa kojima je pregovarao Krivokapić da zamijene Abazovića u Vladi, on nije ni časa časio, nego istog momenta oborio Vladu Krivokapića", kazao je Mandić.

Mandić je kazao da će se predstavnici DF-a pojaviti na sjutrašnjem protestu u Podgorici, koji organizuju Demokrate.

"Demokratska Crna Gora je zakazala protest za sjutra. Zakazali su ga kao partijski protest, nisu se konsultovali sa nama, nisu razgovarali da to zajednički organizujemo. Mi ćemo, svakako, iskazati solidarnost, i naši poslanici će otići da iskažu solidarnost i tako ćemo pokazati da smo solidarni u jednoj nepravdi koja se nanosi jednoj političkoj organizaciji",istakao je Mandić.

On je kazao da je NSD i njen Politički savjet, osim zahtjeva koji podrazumijevaju traženje vanrednih izbora i tehničke Vladu koja bi pripremila te izbore, veoma intenzivno se bavi još temom – kako da se pronađe da se zaustavi diskriminacija srpske nacionalne zajednicu, kojoj pripada svaki treći građanin Crne Gore.

"A vidjeli smo i kada nosilac liste, ili prvi na listi naše koalicije, kada dođe u priliku da preuzme vlast, onda prvo što radi - ogradi se od naroda. Nije Krivokapić onog trenutka kada je pravio ekspertsku Vladu i zabranio na taj način ulazak DF-a u Vladu zdao samo te političare koji su bili na listi sa njim, nego i one građane koji su glasali za tu koaliciju", rekao je Mandić.