Politika

DA LI ĆE LIDER SNP BITI SLEDEĆI PREMIJER CRNE GORE?! Joković poručio da neće glasati za smjenu Krivokapića

Autor Mia Stanković Izvor Kurir

Politička kriza je sve komplikovanija, a situacija bi mogla da se iskristališe sjutra (4. februara) nakon sjednice na kojoj će se poslanici izjasniti o ukazivanju nepovjerenja premijeru Zdravku Krivokapiću.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Tome je prethodio kontra pokušaj - da se na današnjoj sjednici smjeni potpredsjednik Vlade i lider URA Dritan Abazović, ali za to nije postignuta parlamentarna većina od 41 poslanika. Krivokapić je nakon toga rekao da zna "da od sjutra više nije premijer" i da su "maske pale, ali da tek treba da se skinu".

Šta donosi ključna sjednica? Da li će se formirati manjinska vlada, ko bi je predvodio? Da li su i dalje u opticaju vanredni parlamentarni izbori ili će se realizovati navodi da bi novi mandatar mogao da bude predsjednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković?

Gosti večerašnje emisije "Usijanje" na "Kurir" tv-u bili su Vladimir Joković, predsjednik SNP, dr Rajko Petrović, naučni saradnik Insituta za evropske studije i prof. Dejan Miletić, predsjednik Centra za istraživanje globalizacije.

"Prvo da kažem da na današnjoj sjednici nije usvojen kvorum i bilo je potpuno besmisleno raspravljati o smjeni potpredsjednika Vlade, kada je sjutra na ispitu čitava vlada. Ako padne vlada biće i smjene potpredsjednika. Po onome što sam čuo, mislim da je izvjesno da će vlada Zdravka Krivokapića sjutra završiti sa podrškom u parlametu."

Joković je dodao da on i SNP neće glasati za smjenu Krivokapićeve vlade, rekao i to da je sasvim sigurno da niko od njih iz SNP-a neće žaliti ovakvu vladu, posebno premijera, kao i da je ova vlada bila je eksperiment.

"On je u avgustu i poslije nepotpisivanja Temeljnog ugovora završio sa podrškom u parlamentu. On je najavljivao podršku prvo na Vaskrsm, pa u julu, pa na dan upokojenja mitropolita. Sigurno je da vlada Zdravka Krivokapića neće dobiti podršku i da će sa tim biti završeno. Šta će se dalje dešavati, to će biti pregovori unutar parlamentarne većine i svih partija. Što se tiče nas u SNP-u mi nećemo zbog javnosti Crne Gore glasati za smjenu Zdravka Krivokapića, ali sam već rekao i to je sasvim sigurno da niko od nas neće žaliti ovakvu vladu, posebno ovakvog premijera. Ova vlada bila je eksperiment. Crna Gora u ovom trenutku ulazi u ozbiljnu institucionalnu krizu. Takođe, sudija izvjestilac je rekao da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović prekršio Ustav Crne Gore. Dakle, možemo doći i do toga da bude smenjen i Milo Đukanović. Možemo da ostanemo i bez predsjednika države, i bez predsjednika vlade, bez skupštine i definitivno Crna Gora ulazi u veliku institucionalnu krizu" - rekao je Joković.

Joković je na pitanje voditeljke iz emisije "Usijanje" Silvije Slamnig da li je moguće da bude sledeći premijer odgovorio da niko iz SNP-a ne želi fotelje i funkcije, već da odgovorni ljudi budu na pravim pozicijama.

"Što se tiče nas u SNP-u i prilikom formiranja ove vlade rekli smo da ništa ne tražimo samo da se smijeni DPS. Da li će neko od nas iz SNP-a zauzeti neko mjesto i funkciju, to nama nije prioritet. Nama je prioritet - želimo da postavimo najbolje ljude na mjestima na kojima mogu dati rezulatate" - rekao je Joković u Usijanju.