Politika

MANDIĆ: Glasaćemo za SMJENU Abazovića, vanredni IZBORI najpoštenije rešenje, problem je ko će da ih pripremi

Autor Alen Kasmić Izvor Pobjeda

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić kazao je da ne zna da li će potpredsjednik Vlade Dritan Abazović biti danas smijenjen u parlamentu, ali je najavio da će DF glasati za njegovo razrješenje.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

"Mi ćemo glasati da se smijeni. Velika je kriza, konstituisana je parlamentarna većina koja hoće da sruši vladu. Ova vlada nije imala podršku od maja, ali niko nije pokretao proceduru povjerenja vlade… Rekonstrukcija vlade nije dozvoljena, dok nije eksplodiralo na relaciji predsjednika i potpredsjednika vlade… Pale su teške riječi… Da li će on biti smijenjen, ne zavisi od nas, potreban je 41 poslanik da glasa ‘za'", kazao je Mandić i objasnio da DF nije želio da pokrene tu inicijativu, već je opreznim potezima želio da dođe do dogovora.

Mandić je istakao da bi trebalo da budu organizovani vanredni izbori, ali je upozorio da tu postoji problem.

“Vanredni izbori su najpoštenije rešenje. Problem je ko će da ih pripremi, jer je potrošeno godinu dana. Imamo problematične izborne spiskove, vlada se nije bavila time. Te izbore bi trebalo da pripremi neka tehnička vlada u koju bi svi imali poverenja da učini izbore boljim i slobodnijim”, naveo je jedan od lidera DF-a i istakao da DPS i stranka Dritana Abazovića imaju 44 poslanika kada dođe do glasanja u vezi sa provjerom povjerenja vladi.

Mandić se osvrnuo i na potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC, i naveo da je SPC ranije saopštila da ne želi da se miješa u politička pitanja.

”Krivokapić je trebalo da riješi situaciju o Temeljnom ugovoru, vjerujući da će to moći uvijek da završi… Crkva je preporučila da se dijalogom pronađe rješenje. Ako nema toga rješenja, onda su izbori najpoštenije rješenje“, ponovio je Mandić.