Politika

KONJEVIĆ: TUŽNA SLIKA DA SE PO POLITIČKO MIŠLJENJE IDE U DRUGU DRŽAVU

Autor Mia Stanković Izvor CdM

Tužna je slika da po političko mišljenje teba da idete u drugu državu, kazao je predsjednik SDP-a Raško Konjević komentarišući sastanke crnogorskih političara i predstavnika vlasti sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirijem.

Izvor: Vlada Crne Gore

“Ne sporim da u sklopu neke regionalne saradnje treba graditi dobre relacije sa susjednim državama, pa i Srbijom. Da li po mišljenje i sugestije treba ići kod crkvenih velikodostojnika, nisam siguran. Mislim da su zatvorili krug, jer su Vladu formirali u manastiru Ostrog, a ruše je razgovorom kod patrijarha Porfirija”, kazao je Konjević u “Pressingu” Gradske RTV.

Konjević je ističe da crkva mora biti isključena iz državnih pitanja i da se moraju poštovati principi sekularne države.

“Svima je jasno da je na formiranje Vlade i njen sastav dominantno uticala Srpska pravoslavna Crkva, a to neki ministri nisu ni krili.”, kazao je Konjević. Konjević je kazao da razgovore treba voditi na način koji je odvojen od političkih procesa ali da prethodnih godinu dana to nije bila praksa.

Govoreći o Temeljnom ugovoru, Konjević je kazao da Vlada treba da omogući pristup dokumentu svih zainteresovanim političkim i društvenim činiocima.

“Vlada nije objavila taj dokument, ali nije ni demantovala ove medijske interpretacije. Ukoliko su tačne neke od odredbi u radnoj verziji – ne možete nijednu instituciju, makar i SPC, držati izvan dometa Ustava i zakona”, kazao je Konjević.

Komentarišiću izlaganje potpredsjenika Dritana Abazovića koji je kazao da nije isključio mogućnost učešća SDP-a u manjinskoj vladi, Konjević je rekao da se prvo treba fokusirati na pad ove vlade.

“Mislim da mi treba da se fokusiramo na pad ove vlade. Drago nam je što su kolege iz URA uvidjele da sva ona argumentacija koje su kolege iz opozicije iznosila u proteklih 12 mjeseci ima svoje utemeljenje i što će 40 poslanika opozicije sa GP URA u petak uskratiti povjerenje ovoj Vladi”, kazao je Konjević.

Konjević smatra da su najiskrenije rješenje za izlaz iz političke krize izbori, koji će, kako kaže, doprinijeti demokratskim praksama u društvu.

“Važno je da poštujemo demokratske postulate i mi u SDP mislimo da si izbori najčistiji model za izlazak iz krize”, kazao je Konjević, dodajući da je SDP spreman da bude dio samo onih ideja koje su progresivne i koje će omogućiti deblokadu evropskog puta Crne Gore.

Predsjednik SDP-a vjeruje da će promjenom vlasti i zamjenom snaga u političkom životu politička scena više fluktuirati, da će građani više cijeniti i prisjećati se svega onoga što je svaka politička partija radila.

“Vjerujem da će naš rejting biti takav da će moći da utiče suštinski na političke tokove”, kazao je Konjević za Gradsku RTV.