Politika

USVOJENE INTERPELACIJE ZA SMJENU BRATIĆ, RADULOVIĆA I STIJOVIĆA! EVO KAKO SU GLASALI POSLANICI!

Autor Gordana Bojanić Izvor MINA

Poslanici crnogorske Skupštine podržali su danas interpelacije o politici Vlade u oblastima vanjskih poslova, prosvjete, nauke, kulture i sporta i poljoprivrede, što znači da resorni ministri Đorđe Radulović, Vesna Bratić i Aleksandar Stijović nemaju podršku parlamenta.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Za interpelaciju za pretresanje pitanja u vođenju politike Vlade u oblasti prosvjete glasalo je ukupno 69 poslanika, 45 je bilo za, protiv 24, dok nije bilo uzdržanih.

Za interpelaciju za pretresanje pitanja u vođenju politike Vlade u oblasti vanjskih poslova glasalo je 75 poslanika, od kojih je 55 bilo za, 15 protiv, dok je pet poslanika bilo uzdržano.

Za interpelaciju za pretresanje pitanja u vođenju politike Vlade u oblasti poljoprivrede glasalo je ukupno 75 poslanika, od kojih su 54 bila za, 21 protiv, a nije bilo uzdržanih.

Interpelacije su podnijeli poslanici opozicije i zatražili da resorni ministri podnesu ostavke.

Opozicija je optužila Radulovića da je zloupotrijebio službeni položaj i saopštio netačne konstatacije u instrukcijama crnogorskim ambasadorima kako da informiše države gdje obavljaju te funkcije o događajima na Cetinju 4. i 5. septembra.

Prema navodima opozicije u interpelaciji, Bratić je obrazovni sistem Crne Gore prilagodila jednostranim i isključivo nacionalno-vjerskim osnovama i zeljama, koje su u suprotnosti sa ustavnim određenjem građanske multietničke i sekularne države.

Opozicioni poslanici smatraju da je Stijović pokazao izuzetan nivo nesposobnosti i izostanak bilo kakve vizije za razvoj poljoprivrede.

Ministarstva, u mišljenima dostavljenim parlamentu, su negirali te optužbe, ocjenjujući ih paušalnim i neosnovanim.

O odlukama u vezi interpelacija crnogorski parlament će, kako je saopšteno, obavijestiti Vladu.

Premijer Zdravko Krivokapić rekao je u srijedu da neće potpisati interpelacije o smjenama ministara, koje je predložila opozicija, ukoliko budu usvojene u crnogorskom parlamentu.

On je kazao da pokretač te inicijative partija koja je radila protv interesa građana Crne Gore.

"Meni nije obavezujuće da njihove predloge prihvatim“, rekao je Krivokapić novinarima.