Politika

KABINET PREMIJERA: ĐUKANOVIĆ ZABAVLJA JAVNOST SVOJIM PROGNOZAMA, ALI NIKAKO DA POGODI

Autor Gordana Bojanić

Predsjednik države Milo Đukanović godinu dana unazad, suočen sa nepovratnim gubitkom moći, uporno zabavlja crnogorsku javnost svojim prognozama i predviđanjima, ali nikako da pogodi, saopštili su iz Kabineta premijera Zdravka Krivokapića.

Izvor: Mondo/Goran Sivački

Oni su naveli i da je Đukanović poručivao većinskoj Crnoj Gori "da mu se ne zalijeće, predviđao je pobjedu 30. avgusta i preračunao se".

Dodaju i da je u aprilu ove godine saopštio da je Vlada pala zbog navodno neustavnog predlaganja budžeta, a da je cijelo ljeto proveo tvrdeći da se ustoličenje crnogorskog mitropolita neće dogoditi na Cetinju. "Kao što znamo, Vlada nije pala i ustoličenje se desilo".

"Tu se predsjednikova odvojenost od stvarnosti i ubijeđenost u sopstvene predikcije nijesu završili. Najavljivao je da Vlada neće preživjeti ljeto, da neće preživjeti decembar, a sada ni januar. Nije, međutim, precizirao godinu. Uspio je čak i da demantuje poslanički klub sopstvene partije, koji je u parlamentu saopštio da se inicijativa o izglasavanju nepovjerenja Vladi povlači zbog najavljene inicijative Demokratskog fronta o skraćenju mandata Skupštini", piše u saopštenju Kabineta premijera.

Na tvrdnju Đukanovića da je inicijativa o glasanju nepovjerenja Vladi povučena zato što su određene partije iz parlamentarne većine koje su „dio dogovora”, tražile dodatno vrijeme, kažu da poslanički klub DPS-a tvrdi jedno, a njihov predsjednik drugo, te da bi bilo korisno da se dogovore i odgovore:

"Šta je zaista razlog povlačenja inicijative o izglasavanju nepovjerenja Vladi? Koje su to partije iz parlamentarne većine dio navodnog dogovora sa DPS-om i njegovi, kako kaže, novi politički partneri? Ili zaista ima namjeru da ostane misteriozan po uzoru na sopstvene ofšor trastove i bankovne račune u inostranstvu?"

Đukanović, dodaju iz Kabineta, istovremeno raspisuje javni konkurs za novog predsjednika DPS-a, "svjestan činjenice da neminovno klizi ka ostavci".

Ta se ostavka "pakuje u priču o „neposrednom izboru” novog predsjednika DPS-a" u prvoj polovini brzodolazeće godine.

"Crnogorska javnost, međutim, zna da to neće biti nikakvi „neposredni izbori”, niti će novi predsjednik DPS-a biti stvarni predsjednik te političke organizacije. Biće to još jedna bezuspješna politička mimikrija i simulacija reformi, uoči lokalnih izbora u Podgorici. Razumije se, na tim izborima, politički slom DPS-a će biti neizbježan", saopštili su oni.

Iz Kabineta ističu i da će usvajanje budžeta i programa „Evropa sad!” predstavljati završni udarac u tom konačnom činu.