Politika

FRONT PLANIRA DA POKRENE INICIJATIVU ZA SKRAĆENJE MANDATA SKUPŠTINI

Autor Gordana Bojanić Izvor MINA Izvor Pobjeda

Demokratski front (DF) će u slučaju negativnog odgovora ostatka parlamentarne većine na njihovu platformu, pokrenuti dijalog o organizovanju vanrednih parlamentarnih izbora što uključuje i inicijativu za skraćenje mandata Skupštini Crne Gore, saznaje Pobjeda.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Rok koji je dao DF partijama parlamentarne većine ističe sjutra.

U slučaju da parlament izglasa skraćenje mandata, to automatski znači pad Vlade i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora bez izglasavanja nepovjerenja Vladi.

Više izvora Pobjede saopštilo je da je taj scenario ozbiljna opcija o kojoj je razgovarano u vrhu DF-a, a da je kap koja je prelila čašu "prevara Ure da glasa kandidata vlasti za predsjednika Državne izborne komisije".

"Plan je da u subotu objelodanimo dalje korake. Opcija za skraćivanje mandata Skupštini nakon što se postigne dogovor o izborima je puno prihvatljivija jer izbjegava opciju da zajedno sa Demokratskom partijom socijalista rušimo Vladu, što ni mi ni naši birači ne žele", rekao je izvor Pobjede.

Po Ustavu Crne Gore, Skupštini može prestati mandat prije vremena na koje je izabrana raspuštanjem ili skraćenjem mandata parlamenta i to na prijedlog predsjednika Crne Gore, Vlade ili najmanje 25 poslanika.

DF ima potrebnih 25 poslanika da bi podnio tu inicijativu.