Politika

BEČIĆ SE SASTAO SA PREDSJEDNIKOM SJEVERNE MAKEDONIJE: ODNOSI DVIJE ZEMLJE PRIMJER UPPJEŠNE REGIONALNE SARADNJE

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

"Integracija zemalja regiona u Evropsku uniju (EU) nema alternativu, i osnovni je preduslov za trajnu stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana", naveo je predsjednik crnogorske Skupštine Aleksa Bečić.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Kako je saopšteno iz Skupštine, Bečić je, tokom sastanka sa predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim, podsjetio da ne postoje otvorena pitanja u bilateralnim odnosima dvije države.

Bečić je u Sjevernoj Makedoniji naglasio da Crna Gora želi da učvrsti i produbi saradnju sa tom državom.

On je ocijenio da su politički odnosi dvije države zasnovani na korespondirajućim ciljevima u okviru NATO partnerstva, reformskim aktivnostima kao i međusobnoj podršci u realizaciji unutrašnih prioriteta i vanjskopolitičkom kursu.

 Odnosi Crne Gore i Sjeverne Makedonije su, prema njegovim riječima, primjer uspješne regionalne saradnje.

“Aktivnosti Sjeverne Makedonije na planu rješavanja svih otvorenih pitanja sa susjedima i nedvosmislena posvećenost regionalnoj saradnji dale su nemjerljiv doprinos očuvanju stabilnosti i prosperiteta Zapadnog Balkana”, rekao je Bečić.

On je istakao da su integracioni procesi prioritet Crne Gore.

“Integracija zemalja regiona u EU nema alternativu, i osnovni je preduslov za trajnu stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana”, naveo je Bečić.

On je ocijenio da su odlični politički odnosi i prijateljstvo dvije države važan preduslov kvalitetne ekonomske saradnje, za šta “postoje značajni potencijali i dobre institucionalne osnove”.

“U cilju snaženja ekonomskih odnosa, od presudne važnosti je unapređenje saobraćajne povezanosti dvije države, što bi omogućilo intenziviranje turističke fluktuacije stanovništva, ali i povećanje trgovinske razmjene”, rekao je Bečić.

Pendarovski je istakao da Sjeverna Makedonija visoko cijeni mogućnost razmjene iskustava sa Crnom Gorom u cilju postizanja zajedničkog strateškog opredjeljenja, članstva u EU.

On je, osvrćući se na Savjet za opšte poslove EU, istakao važnost “tretiranja integracije zemalja Zapadnog Balkana kao jednog od ključnih strateških i geopolitičkih prioriteta unutar Unije i dodatnog podsticaja reformskim procesima u našim državama”.

Pendarovski je ukazao i na važnost daljeg intenziviranja međuparlamentarne saradnje između dvije države.

Kako su naveli iz Skupštine, sagovornici su se saglasili da "dvije zemlje dijele identične spoljnopolitičke ciljeve i vizije i da u NATO-u značajno doprinose obezbjeđivanju trajnog mira, stabilnosti i prosperiteta u cijelom regionu”.