Ostali sportovi

Šta bi bilo da su igrali za Crnu Goru! (FOTO)

Autor mondo.me

Lista sportskih asova rođenih u Crnoj Gori koji su igrali za reprezentacije drugih država impresivna - na njoj su jedan od najboljih vaterpolista ovog vijeka i trenutno najskuplji košarkaš u Evropi!

Izvor: MONDO

U crnogorskim sportskim selekcijama, od osamostaljenja 2006. godine, nastupao je ne mali broj asova koji nisu rođeni u Crnoj Gori pa i onih koji nemaju nikakvu “krvnu kopču” sa ovom državom.

Slična je situacija i sa sportistima rođenim u Crnoj Gori koji su odabrali da nose dres neke druge reprezentacije. Ako bi po strani ostavili kvantitativno upoređenje na ovom planu, utisak je da sportska Crna Gora nije dobro prošla, odnosno da je kvalitet uglavnom na strani onih koji nisu pristali da nastupaju za njene selekcije.

U prilog toj konstataciji ide lista najpoznatijih sportista i sportistkinja rođenih u Crnoj Gori koji su igrali za selekcije drugih država.

FUDBAL


Najpoznatiji fudbaler sa ovih prostora koji nije igrao za Crnu Goru je Danilovgrađanin Petar Škuletić izabrao da igra za Srbiju. Nekadašnji as Partizana i moskovske Lokomotive je, istina, stasao kao sportista u Srbiji (prvi ugovor imao sa Teleoptikom, nakon toga nosio dresove Vojvodine i Radničkog iz Niša).

KOŠARKA



Od košarkaša iz Crne Gore koji su nosili dres druge reprezentacije najpoznatiji je Podgoričanin Nikola Mirotić, trenutno najskuplji igrač u Evropi. Nikola je odabrao nacionalni dres države u kojoj je košarkaški stasao i izgradio ime – Španiji. Zahvaljujući tom izboru u svojoj kolekciji trofeja ima zlatnu medalju sa šampionata Evrope i bronzano sa Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru.

Stopama Mirotića pošao je i jedan od najvećih košarkaških bisera iz Crne Gore Andrija Vuković, 16. godišnji Podgoričanin koji je odlučio da od malih nogu nosi dres Srbije, i tragom te odluke iz Budućnosti otišao u Crvenu zvezdu. 

Sestre Milica i Ana Dabović Dabović iz Herceg Novog, takođe su odabrale srpsku reprezentaciju u čijem dresu su osvojili, između ostalog, zlatnu medalju sa Evropskog prvenstva 2015. i olimpijsku bronzu iz Rija.

VATERPOLO



Najviše vrhunskih asova iz Crne Gore koji su odabrali drugu selekciju bilo je u vaterpolu. Najpoznatiji je svakako Novljanin Andrija Prlainović, jedan od najboljih vaterpolista ovog vijeka, koji je sa Srbijom osvojio bukvalno sve što se moglo: titulu olimpijskog šampiona (uz dvije bronzane medalje), titulu svjetskog prvaka (uz srebrnu i bronzanu medalju), četiri zlatne medalje sa evropskih šampionata (uz jednu srebrnu medalju).

I Kotoranin Dušan Mandić imao je berbu medalja sa najvećih takmičenja sa kapicom srpske reprezentacije za koju nastupa od 2014. godine. On je takođe bio član srpskog tima koji je slavio na Olimpijskim igrama u Riju I Svjetskom šampionatu u Kazanju. Mandić je sa srpskom reprezentacijom osvojio i tri titule evropskog prvaka.

U vrhunske mlade vateprolo asove rođene u Crnoj Gori koji su odabrali srpsku reprezentaciju su i Kotoranin Nemanja Vico je u svom premijerni nastupu za “delfine” osvojio zlatnu medalju (Evropsko prvenstvo u Barseloni), a medalju sa srpskom reprezentacijom ima i jedan od najboljih mladih vaterpolista na svijetu Novljanin Gavril Subotić.

RUKOMET


Najbolji rukometaš rođen u Crnoj Gori koji je odabrao drugu reprezentaciju bio je Mojkovčanin Darko Stanić. Kao jedan od najboljih golmana planete Darko je sa Srbijom osvojio srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu koje se 2012. godine održavalo u ovoj zemlji.

Pored njega, od rukometaša iz Crne Gore koji su odabrali srpsku reprezentaciju tu su i Ivan Nikčević i Mijajlo Marsenić.

Možda ce vas zanimati



ODBOJKA

I odbojkaš Miloš Nikić, rođen u Budvi, odabrao je srpsku reprezentaciju sa kojom je osvojio Evropsko prvenstvo 2011. Godine (uz bronzu sa prvenstva održanog četiri godine ranije), kao i bronzano odličje sa Svjetskog prvenstva i još tri medalje u Svjetskoj ligi.

I među sportskinjama rođenim u Crnoj Gori bilo je mnogo onih koje su odabrale da igraju za druge selekcije, uglavnom srpsku, i imale mnogo uspjeha. Odbojkašica Silvija Popović, rođena u Baru, osvojila je tri odličja na velikim takmičenjima sa Srbijom od kojih najvažnije svakako olimpijsko srebro sa igara u Riju.

TENIS



U individualnim sportovima, najpoznatiji sportista koji je rođen u Crnoj Gori a nastupa za drugu selekciju je teniser Miloš Raonić. Tridesetogodišnji Podgoričanin, bivši finalista Vimbldona, od početka profesionalne karijere igra pod kanadskom zastavom a u ovoj državi biran je i za najboljeg sportistu godine. 

Kada je riječ o vrhunskim sportistima koji su odabrali da igraju za selekciju države u kojoj nisu rođeni, Crna Gora je profitirala samo u ženskom rukometu. Najbolji primjeri za to su Bojana Popović (djevojačko Petrović), rođena u Nišu i Katarina Bulatović rođena u Kragujevcu, koje su sa “lavicama” osovjile olimpijsko srebro u Londonu. Bulatović je godinu kasnije u dresu crnogorske selekcije proslavila evropsku “krunu” na šampionatu u Srbiji.