Ostali sportovi

Vjerovali ili ne, Vilander se poklonio Đokoviću! "Federer i Nadal ni u čemu nisu bolji od njega"

Autor Milutin Vujičić

Mats Vilander priznao da nijedan rekord više nije u vlasništvu Federera ili Nadala, sve je na strani Novaka Đokovića.

Izvor: YouTube/Eurosport Tennis/Rolex Shanghai Masters

Slavni švedski teniser Mats Vilander kritikovao je žestoko Novaka Đokovića tokom najvećeg dijela njegove karijere, posebno dok je "izazivao" Rodžera Federera i Rafaela Nadala, da bi mu se na kraju priklonio. Ali, opet na kratko, dok se nisu pojavili Janik Siner i Karlos Alkaraz koje hvali na sva zvona...

Ipak, priznaje Đokoviću, da je nadmašio Federera i Nadala - dodajuću da je sada na potpuno drugoj "misiji" za razliku od svoje dvojice najvećih rivala. Federer i Nadal su sve vrijeme pokušavali da obore rekorde, i nisu uspjeli u tome do završetka karijere, dok je Nole to uradio - i sada zapravo izaziva samog sebe. Da vidi koliko još može da se takmiči sa upola mlađima od sebe koji su u naletu snage.

"Nadmašio je Novak njihove grend slem uspjehe i zapravo svaki rekord koji je vrijedan spominjanja. Tako da nema više nikakve prijetnje za Novaka da će ga Nadal u nečemu nadmašiti. Bar ja tako mislim!", ispričao je Mats Vilander za "Eurosport" i osvrnuo se na sledeće izazove.

"Kao da nam je Novak svima rekao - hej želim da nastavim da igram jer su ovi momci Alkaraz i Siner, kao i ostali, jako dobri i tjeraju me da budemo još bolji i bolji. Možda Novak nije bolji nego što je bio, ali za njega je važno jer svakog dana radi na tome i uspijeva šta drugi ne mogu i posle operacije koljena", naglašava Vilander i dodaje da Đoković mora da bude ponosan zbog svega toga što je uradio u karijeri. 

Ne misli tu samo na borbe sa Nadalom i Federerom, nego i način na koji se nosi sa novom generacijom: "Novak je na neki način preživio oluju. Mlađi je od Federera i Nadala, isto je godište kao Marej, a sve izazove je izdržao i preživio. On je najuspješniji u istoriji muškog tenisa i mislim da mora da bude ponosan", dodaje Šveđanin.

Kako ističe Vilander, Novak Đoković je imao "efekat" na Nadala i Federera kao niko drugi, pa naglašava da će ga na kraju karijere to učiniti posebno ponosnim - jer je bio dio najveće generacije ikada.

"I taj Novakov efekat je više nego vidljiv na današnju generaciju tenisera, posebno fizički dio", naglasio je Vilander.

Koliko i dalje može da se nosi sa "klincima" vidjećemo već danas kada će Novak Đoković igrati protiv Janika Sinera na "Slemu šest kraljeva" koji se održava u Saudijskoj Arabiji za nagradu od šest miliona dolara. Takođe, s druge strane žreba je Rafael Nadal koga će izazvati Karlos Alkaraz.