Ostali sportovi

Janik Siner se nije izvukao: Veliki obrt u doping aferi, ugrožena mu cijela karijera!

Autor Dušan Ninković

Italijanski teniser Janik Siner može da izgubi sve!

Izvor: Profimedia/Marco Steinbrenner / Zuma Press

Janik Siner je glavna vijest svjetskog tenisa poslednjih nedelja - prvo zbog doping afere koja je potresla čitav sport, a zatim i zbog osvajanja US opena na kojem je učvrstio prvu poziciju sa ATP liste. Italijanski mediji, odnosno prije svih "Korijere dela Sera" su u utorak ujutru prenijeli informaciju da je WADA odlučila da se ne žali na ranije donijetu odluku, što bi značilo i da je teniser čist, ali... Stiže demanti te informacije!

Sa istog mjesta, iz Italije - sa sajta "Ubitenis", sada dolaze informacije da postoji rok od još deset dana tokom koji Svjetska antidoping agencija može da uloži žalbu na slučaj Janika Sinera. Ukoliko se to desi, a WADA zatim dokaže da je Italijan kriv za doping, njemu će biti oduzeti svi bodovi i titule osvojeni u spornom periodu!

"Konačna odluka nije donijeta", navodi se u saopštenju zbog kojeg Italijan i dalje mora da strijepi za svoju karijeru i njene najblistavije trenutke. Ukoliko odluka bude promijenjena, Janik Siner ostaje bez titula na US openu i u Majamiju, kao i bez bodova osvojenih na poslednjem grend slem turniru u sezoni. Ne samo to, Janik će izgubiti bodove za titulu u Majamiju, Sinsinatiju i Haleu, polufinala Indijan Velsa, Monte Karla, Rolan Garosa, četvrtfinale Madrida, Vimbldona i Montreala.

Jasno je da bi njegov plasman na ATP listi bio uništen, a čekala bi ga i višegodišnja suspenzija zbog kojeg bi najbolje godine za tenis proveo van sporta. Ujedno, bila bi bačena sjenka i na sve što je uradio prije nego što se ispostavilo da su dva uzorka koja je predao pozitivna na klostebol, nedozvoljenu supstancu koja se nalazila u kremi koja je korišćena tokom masaže.