Ostali sportovi

Iranac osvojio zlato na Paraolimpijskim igrama - pa diskvalifikovan zbog zastave!

Autor Dragan Šutvić

Sadeg Beit Sajah osvojio je zlato, ali mu je na kraju oduzeto.

Izvor: OIS / Zuma Press / Profimedia

U nedjelju su završene Paraolimpijske igre u Parizu, na kojim su, između ostalog, dvije medalje osvojili i sportisti iz Bosne i Hercegovine (srebro u sjedećih odbojci i za paraplivača Ismaila Barlova).

Jedna od medalja, ona zlatnog sjaja, trebalo je da završi oko vrata Iranca Sadega Beita Sajaha, predstavnika ove države u bacanju koplja, ali je diskvalifikovan, te mu je odličje oduzeto nekoliko minuta prije početka ceremonije dodjele!

Iranski paraatletičar je tokom takmičenja dobio dvije opomene, odnosno dva žuta kartona, što je na kraju rezultiralo automatskim izbacivanjem sa takmičenja. Prvo je, u svom drugom pokušaju, hicem od 47.64 metra postavio novi paraolimpijski rekord, što je proslavio neprimjerenim gestikuliranjem.

Simulirao je tada prstom prerezivanje vrata, poslije čega je prvi opomenut, dok je drugu zaradio nakon što se ogrnuo zastavom sa porukom u vezi sa šiitskim muslimanima, manjinske muslimanske grupe, koju čini između deset i 15 posto pripadnika ove vjeroispovijesti.

Riječ je o crnoj zastavi, sa natpisom koji slavi Um al-Banin, ženu prvog šiitskog imama i "majku svih sinova". Rođena kao Fatima bint Huzam, Um al-Banin bila je udata za imama Alija, čija je prva žena Fatima bila kćerka proroka Muhameda.

Raširivanje takve vrste zastave bilo je dovoljno sudijama i organizatorima da eliminišu Iranca, a Paraolimpijski savez ove države odmah je podnio žalbu koja nije usvojena.

Tako je zlato na kraju pripalo Indijcu Navdipu Singu, srebro je odnio Kinez Sun Pengksijang, dok se bronzanom medaljom okitio Iračanin Vildan Nukailavi.