Ostali sportovi

Arina Sabalenka jača od milijarderke iz Amerike: Osvojila US open!

Autor Dušan Ninković

Bjeloruskinja Sabalenka pobjedom nad Džesikom Pegulom osvojila grend slem.

Izvor: DAVID GRAY / AFP / Profimedia

Arina Sabalenka je šampionka ovogodišnjeg US opena - pobjedom nad Džesikom Pegulom (7:5, 7:5), multimilijarderkom iz SAD, stigla je do trofeja na četvrtom velikom turniru u sezoni. Za pobjedu na posljednjem grend slemu sezone Arini su bila potrebna dva seta, ali i nekoliko velikih preokreta u izuzetno zanimljivom meču koji je trajao oko dva sata.

Bjeloruskinja je u prvom setu imala brejk prednosti i sigurno je išla ka osvajanju tog djela meča, ali su se stvari zakomplikovale. Pegula je vratila brejk, uspjela da izjednači i napravi totalnu dramu na najvećem teniskom stadionu. Pri rezultatu 5:5 u prvom setu imala je Pegula i brejk loptu za totalni preokret i nije uspjela da je iskoristi. Nakon toga se probudila Arina, pa je u narednom gemu iskoristila petu set loptu, prije nego što je ovaj dio meča otišao u taj-brejk.

Drugi set počeo je furiozno za Arinu Sabalenku. Činilo se da će Arina slomiti protivnicu, da će nakon neizvjesnog prvog seta već na početku drugog završiti cio posao. Bjeloruskinja je osvojila tri gema u nizu, ali je Amerikanka odgovorila sa narednih pet, pa smo i u drugom djelu meča gledali dramu.

Ipak, Arina Sabalenka je pronašla još snage za svoje razorne udarce, koji su napravili mnogo problema Džesiki tokom ove večeri u Njujorku. Sabalenka je stigla do svoje treće gren slem titule, a prve koja nije osvojena na Australijan openu. Prethodne velike trofeje osvajala je 2023. i 2024. godine u Melburnu, dok su joj na preostala dva turnira - u Parizu i Londonu - najbolji rezultati plasmani u polufinale.