Ostali sportovi

Novak Đoković ispada iz Top 5 poslije US opena?

Autor Dragan Šutvić

Ukoliko se poklope rezultati ruskih tenisera Novak Đoković neće biti među pet najboljih.

Izvor: Chryslene Caillaud / Panoramic / imago sportfotodienst / Profimedia

Najbolji teniser svih vremena Novak Đoković ispao je sa US opena u trećem kolu, nakon poraza od Australijanca Alekseja Popirina koji ga savladao u četiri seta. Najbolji srpski sportista završiće godinu bez trofeja sa grend slem turnira, a to će se drastično odraziti i na ATP listu.

Novak bi već poslije US opena mogao da ispadne iz Top 5, odnosno da se nađe na šestom mjestu u poretku najboljih igrača planete. Đoković je posljednji grend slem u sezoni dočekao na drugom mjestu, odmah iza Janika Sinera kojeg posljednjih nedjelja muči doping skandal. U međuvremenu je najbolji teniser svih vremena ispao sa turnira i izgubio čak 1.900 bodova, pa su to iskoristili Saša Zverev i eliminisani Karlos Alkaraz koji je uprkos ranoj eliminaciji nadmašio Novaka - zato što je izgubio manje prošlogodišnjih bodova.

Tako su po trenutno plasmanu Janik Siner, Saša Zverev i Karlos Alkaraz na tri pozicije, a Novak Đoković se nalazi na četvrtoj poziciji. Možda neće ostati na njoj, a to zavisi od učinka dvojice ruskih igrača u Njujorku. Petoplasiranom Danilu Medvedevu dovoljno je polufinale grend slema u SAD, dok bi šestoplasirani Andrej Rubljov morao da osvoji svoju prvu grend slem titulu kako bi nadmašio Srbina.

Ukoliko se oba rezultata poklope Novak Đoković će skliznuti za još dva mjesta na tabeli i u nastavak sezone će ući sa šeste pozicije. Naravno, to nimalo neće potresti najuspješnijeg tenisera svih vremena. Još tokom prošle godine Đoković je pričao da su mu prioritet grend slem trofeji, a ne plasman na ATP listi. Za ovu sezonu je promenio očekivanja i sve karte bacio je na Olimpijske igre u Parizu koje je osvojio.

Čak i da se nikada više ne vrati u sam vrh ATP liste - što je nemoguće, ako bude želio da se vrati - Novak Đoković će ostati apsolutni rekorder. Karijeru bi mogao da završio sa 428 nedjelja na prvom mjestu odnosno čak 118 nedjelja više od prethodnog rekordera, Rodžera Federera. Takođe, Novak je rekorder po broju nejdelja provedenih na prve dvije, odnosno prve tri pozicije u istoriji tenisa.