Ostali sportovi

Prvi koji je "pecnuo" Sinera posle doping skandala: Amerikanac pitao za stvar koja nikome nije jasna

Autor Milutin Vujičić

Tejlor Fric pitao javno kako je moguće da neki teniseri budu kažnjavani, a drugi pak ne kada propuste doping testiranje.

Izvor: YouTube/US Open Championships/Screenshot

Italijanski teniser Janik Siner bio je pozitivan na doping testu u martu, međutim nastavio je da se takmiči bez ikakvih posledica sve dok javnosti prije nekoliko dana nije objelodanjeno da je nevin. Bila je to prva informacija koja je saopštena javno, što je jasno kod mnogih probudilo sumnje, pa i kod Sinerovih kolega koje su burno reagovale na društvenim mrežama.

Međutim, niko od njih nije imao prilike da javno, pred novinarima govori na ovu temu, sve do US Opena. Većina njih odbila je da se izjasni na spornu temu, govoreći uglavnom politički-korektnim rječnikom, dok je prvi Amerikanac Tejlor Fric "probio led" i kazao šta mu je na srcu. Prvo se ujedao za jezik i nije htio da uvrijedi Janika Sinera, ali je posle svega jasno da je uočio da nije sve bilo identično kao kada su neke druge njegove kolege bile suspendovane.

"Teško je reći... Svako će imati svoje mišljenje na tu temu, što je na kraju dana nebitno jer jedinu istinu znaju Siner i njegov tim. Vjerujem da je čitav taj istražni postupak, ili kako se to već zove, urađen pošteno, ali...", rekao je Tejlor Fric i sam sebi postavio potpitanje.

"Jedino što ću reći je da je mnogo tenisera i teniserki bilo suspendovano i nije moglo da igraju jer su ranije propuštali testiranja, a to je uvijek nasumično. I vjerujte, šta god pričali, uopšte nije tako teško da se propusti test ili dva. Kazne slijede kada propuste tri, što je teško... Vjerovatno se usredsrede na to kada propuste dva, ali su se dešavale već lude situacije. Mislim da su mnogi bili već kažnjavani zbog nesrećnih okolnosti", poručio je Amerikanac.

I dok Siner tvrdi da je njegov proces bio potpuno identičan kao i kod svih koji su bili pod istragom, Fric se ne slaže: "Ovdje su izgleda pronašli nešto drugačije i zato nije kažnjen i vjerujem da nije kriv ili uradio nešto namjerno. Trebalo bi samo da budu konzistentni u tome ko je suspendovan, ko nije".

U toku dana očekuje se obraćanje i Novaka Đokovića čiji se sindikat PTPA do sada oglasio na ovu temu, dok se Nole družio sa Sinerom na jednom od događaja uoči US Opena.