Ostali sportovi

Siner rukama i nogama kopao da dokaže da je nevin: Optužio i kolege da zataška doping skandal

Autor Bojan Jakovljević

Janik Siner ističe da nije bio privilegovan i da je razlog što su njegove kolege suspendovane to što nisu znale da se brane.

Izvor: YouTube/US Open Tennis Championships/Screenshot

Janik Siner izašao je pred novinare prvi put od kada se saznalo da je bio pozitivan na doping testu na Indijan Velsu, još tokom marta. Siner je oslobožen optužbi za koje javnost nije znala ni da postoje što je nezapamćeno u tenisu, pa su zbog takve "protekcije" brojne njegove kolege ljute.

Nikada prije nije se desilo da se tako veliko slučaj zataška i da se objavi samo finalna ocjena - da je Siner nevin i da je slučajno upotrijebio klostebol - međutim Italijan se ne slaže sa tom ocjenom. U razgovoru sa novinarima, branio se "nogama i rukama" da pokaže da je zapravo sve urađeno u skladu sa protokolima, objašnjavajući da svi teniseri i teniserke imaju istu početnu tačku. Samo, smatra Siner, nisu uspjeli da dokažu da su nevini tako brzo poput njega jer nisu znali kako.

Pokušavali su organizatori US opena da "ućutkaju novinare" i da ostave Sinera samo na prvobitnoj izjavi, ali se nisu dali i nastavili su da ga ispituju, a sa svakim sljedećim odgovorom djelovalo je da je otkrivao sve više propusta u samom procesu koji je u najmanju ruku bio netransparentan.

  • N: "Bilo je i drugih tenisera koji su prolazili kroz ovakva iskustva i bili su žestoko kažnjeni zbog toga. Iako si znao da nisi ništa loše uradio, koliko si bio zabrinut zbog komplikovanog procesa i komplikovanih pravila da ćeš dobiti veću kaznu samo zbog greške koja se dogodila?"
  • S: "Stvar je veoma jednostavna, kada su nas obavijestili da sam imao pozitivan test, prva stvar koju smo uradili je da shvatimo koja supstanca je u pitanju. Umerto Ferara (trener za fizičku pripremu, prim. aut.) je tip koji sve zna, dobar je u ovom procesu, kvalifikovan je za te stvari. Pitali smo njega. Odmah je znao da je njegov sprej u pitanju. I pošto smo odmah znali da je sprej i kako je ušao u moje tijelo, odmah smo im se javili i objasnili sve kako se dogodilo i to je razlog zašto sam imao šansu da nastavim da igram. Naravno, poslije toga, dok sam igrao, morao sam da razmišljam šta će se dešavati u budućnosti. Ali, mogao sam da igram jer smo znali koja supstanca je u pitanju i otkud u mom tijelu. To je važno, učestvovanje u procesu i odmah im objasniti o čemu se radi. Povjerovali su meni i svima nama i zato sam igrao."
  • N: "Znači, nisi bio zabrinut kako će..."
  • S: "Naravno da sam bio zabrinut jer mi se to prvi put desilo. Nadam se i da sam posljednji put u toj situaciji. Morate da uzmete u obzir da je u mom tijelu bio milioniti dio grama te supstance, dakle mnogo je nula prije jedinice. Bio sam zabrinut jer sam igrač koji uvijek sve pažljivo radi i vjerujem da sam fer i na terenu i van njega."
  • N: "Zbog tvog renkinga ćeš imati metu na leđima, ali me zanima da li misliš da zbog toga što nisi bio suspendovan, dok neki drugi igrači u prošlosti jesu zbog istih slučajnosti, da li će tvoja meta na leđima biti još veća zbog toga nego što bi bila u nekom drugom slučaju?
  • S: "Ne, svaki teniser koji je pozitivan prolazi kroz isti proces. Nema nikakvih prečica, nikakvog drugačijeg tretmana, sve je isti proces. Zašto sam nastavio da igram? Upravo sam objasnio i to je sve što imam da kažem. Znam naravno i za frustraciju kod nekih drugih tenisera, ali možda su bili suspendovani jer nisu znali tačno odakle je dolazila ta supstanca i koja je bila u pitanju. A to je glavni razlog. Mi smo odmah znali, bili smo svjesni šta se dogodilo, odmah smo otišli kod njih i bio sam suspendovan dva-tri dana, nisam mogao ni da treniram. Prihvatili su to veoma brzo zbog toga."

Podsjetimo, Janik Siner je u međuvremenu otpustio Đakoma Naldija i Umberta Feraru koji su krivci za ulazak klostebola u njegov krvotok, ali su istovremeno ostali uz njega i svjedočili odmah kako bi ga oslobodili optužbi za koje niko na svijetu nije ni znao da su postojale do prije pet dana.