Ostali sportovi

Siner bio suspendovan zbog dopinga, ali niko nije znao: Kad vidite koliko dugo, smijaćete se

Autor Bojan Jakovljević

Janik Siner bio je suspendovan zbog pozitivnog doping testa, ali taman toliko da ne propusti niti jedan turnir koji je htio da igra.

Izvor: Profimedia/William WEST / AFP

Janik Siner bio je dvaput pozitivan na doping testu tokom marta pošto je u njegovom tijelu pronađena supstanca klostebol. Kako je objasnio njegov trener Daren Kejhil, za to su krivi članovi tima Đakomo Naldi i Umberto Ferara, a objašnjenje je na kraju prihvatio i ATP koji je u utorak oslobodio Sinera svih optužbi za koje niko do tog trenutka nije ni znao da postoje, što je prosto nevjerovatno ako poredimo sa sličnim slučajevima.

Sramno držanje čitavog slučaja u javnosti, koje je iznerviralo i Sinerove kolege, natjeralo je sve da analiziraju prethodnih nekoliko mjeseci i utvrde hronološki kako se sve odigralo. Tako je sada otkriveno da je Janik Siner bio pozitivan na mastersu u Indijan velsu, što nije znao sve do mastersa u Majamiju - koji je osvojio. Upravo poslije toga je suspendovan i to jedan dan.

Druga suspenzija stigla je nešto kasnije, pred masters u Madridu, kada je Siner bio "zaleđen" 17. aprila, a već 20. je mogao bez prepreka da se takmiči u prestonici Španije.

Prema riječima iz Sinerovog tabora, suspenzija je bila kratka zbog toga što se odmah žalio na odluku i zahtijevao saslušanje tokom kog je dao "razumno objašnjenje čitavog slučaja". Ispostavilo se da je njegov fizioterapeut koristio sprej za posjekotinu na prstu u kome je bilo klostebola, a najvjerovatnije da dok ga je masirao - ta supstanca je završila u njegovom tijelu i zato je dva puta na doping testu bio pozitivan.

Ono što je za sada nelogično u čitavoj priči je da je fizioterapeutu Naldiju taj sprej dao drugi član tima Ferara, koji je preko 50 godina u materiji i čudi da ne zna da je "opasan po sportiste" jer je više Italijana bilo već suspendovano zbog toga.

Zvanično i Janik Siner, ali samo nekoliko dana, pa je bez problema učestvovao na svim turnirima na kojima je htio.