Ostali sportovi

Amerikanci nešto petljaju pred US Open: Sve bilo po Novakovoj volji, uslijedio obrt!

Autor Dragan Šutvić

US Open nešto "petlja" oko podloge na kojoj će se igrati. Obećali su brze uslove, a onda su igrače u kvalifikacijama sačekali potpuno drugačiji tereni, što ne odgovara Novaku Đokoviću.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Najbolji teniser svih vremena Novak Đoković uzeo je zasluženi odmor nakon osvajanja zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Parizu, ali već sljedeće nedjelje čeka ga novi izazov u karijeri. Nole će na US Openu pokušati da dođe do 100. titule i ukupno 25. grend slema u karijeri, čime bi definitivno "skinuo" rekord Margaret Kort koji joj se pripisuje samo zbog odličja u amaterskoj eri, za šta je i te kako motivisan.

Đoković ponovo dolazi na US Open kao autsajder, potcijenile su ga njegove kolege, čini se da su ga otpisali i mediji koji su opet u fokus stavili Janika Sinera zbog osvajanja Sinsinatija, međutim upravo u tim situacijama najviše voli da se nalazi. Posebno kada je njegovo zdravstveno stanje odlično, kao što je to sada slučaj.

Znamo da kada je tako, rijetko ko na svijetu može da ga zaustavi, odnosno može jedino da se nada da neće imati dobar dan ili da mu neće odgovarati uslovi. To ne bi smjelo da se dogodi na US Openu pošto će uslovi upravo ići na njegovu ruku...

Jasno je da će opet biti pakleno vruće i da bi Nole mogao da ima problem zbog termina, ali ako o nečemu ne bi morao da brine onda je to podloga. Direktorka turnira Stejsi Alaster najavila je da će se ove godine igrati na znatno bržoj podlozi nego ranije: "Računamo da će brzina podloge biti umjereno brza. Prema pravilima koje ima ITF, to je negdje između 41 i 44 po jedinici CPR (Specijalna jedinica brzina podloge, prim. aut.). Sve podloge su sređene i sada je prosjek na njima 42", objasnila je ona i tim riječima obradovala pojedine igrače na Turu, ali istovremeno i neke razočarala.

S druge strane, portugalski novinar Žoze Morgado objavio je da je od pojedinih igrača koji su igrali u kvalifikacijama čuo da ove informacije uopšte nisu tačne (?!) i da su se teniseri žalili da su uslovi zapravo bili znatno sporiji. Da li će se to promijeniti do samog početka turnira ili nešto Amerikanci "petljaju" sa terenima, saznaćemo brzo.

Važno je reći da bi Novaku Đokoviću i te kako odgovaralo da se igra na bržoj podlozi, što manje prija recimo Alkarazu ili Švjontek, pa dobro znamo kako je Nole prošle godine igrao na američkoj turneji kada su mu uslovi odgovarali...

Nadamo se da će i ovoga puta biti tako, uz podsjećanje da nažalost to odgovara i Janiku Sineru - što smo vidjeli u Melburnu.