Ostali sportovi

Uzeo olimpijsko zlato, a onda je izvadio njenu sliku: Iza medalje stoji strašna tragedija!

Autor Nebojša Šatara

Matijas Štajner je do sada ostao zapamćen po svojoj emotivnoj proslavi zlata na Olimpijskim igrama.

Izvor: youtube/ Olympics

Vidjeli smo mnogo emotivnih scena na Olimpijskim igrama u Parizu, ali ništa nije ni prišlo sceni sa Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine kada je njemački dizač tegova Matijas Štajner uzeo zlatnu medalju. Štajner koji je rođen u Beču nastupao je za Austriju do 2005. godine, a onda je prešao pod zastavu Njemačke i donio zlato svojoj novoj državi. A to zlato je bilo najposebnije ikada! 

Samo godinu dana prije Olimpijskih igara u Kini, 16. jula 2007. godine njegova supruga Suzana je tragično nastradala u saobraćajnoj nesreći, što je duboko povrijedilo i potresno Matijasa. Drastično je izgubio na kilaži, ali je nekako uspio da se vrati na pravi kolosijek, da nastavi da trenira i da se kvalifikuje na Olimpijske igre. 

U kategoriji preko 105 kilograma on se pojavio sa 145 kilograma tećine i u "sneču" je digao 203 kilograma, što a onda je u sljedećoj kategoriji prvo digao 248, a zatim 258 kilograma. Završio je sa 461 kilogramom, kilogramom više od Evgenija Šigiševa iz Rusije i čak 13 kilograma više od Viktorsa Ščerbatihsa iz Letonije koji je bio treći. Kada je osvojio zlato i kada je digao posljednju težinu kriknuo je i bacio se u zagrljaj trenerima, a na dodjeli medalja je svijet zaplakao zbog njega!

U RUCI SLIKA I ZLATO... OBEĆAO JE! 

Matijas Štajner zlato na Olimpijskim igrama
Izvor: YouTube/Olympics

Pojavio se na pobjedničkom postolju Štajner nasmijan, a kada je dobio cvijeće i zlatnu medalju, stao je na postolje, a onda je izvadio sliku svoje preminule supruge. Uz širok osmijeh držao je njenu sliku u jednoj ruci, a zlato u drugoj. Razlog za to je bio jer je upravo njoj obećao da će uzeti olimpijsko zlato, a preko sporta su se i upoznali.

Štajner koji je inače iz sportske porodice, pošto mu je otac Fridrih takođe bio svjetski šampion u dizanju tegova završio je školu za vodoinstalatera, a kada je 2004. godine nastupao na jednom takmičenju koje je prenosio "Eurosport" njegova buduća supruga ga je vidjela na ekranu i odmah se zaljubila. Zvala je komentatore prenosa, tražila njegov kontakt i kada ga je dobila desila se ljubav na prvi pogled! Na kraju je godinu dana nakon njene smrti napravio rezultat karijere, a dodjela zlata iz Pekinga ostala je do danas jedna od najupečatljivijih ikada.