Ostali sportovi

Kraj karijere? Alonso hoće da vozi Formulu 1 sa 46 godina: Neće samo da se trka, hoće da napadne titulu!

Autor Nikola Lalović

Fernando Alonso nema namjeru da završava karijeru.

Izvor: Profimedia/DPPI/Screenshot

Izgleda da je blizu kraj jedne velike karijere! Iako je nedavno potpisao novi ugovor sa "Aston Martinom" Fernando Alonso će se nakon kraja sezone 2026. povući. Njegov menadžer Flavio Brijatore je istakao da će dvostruki šampion F1 sa 45 godina konačno staviti tačku na kajjeru. Zapravo je Aston Martin jedva zadržao svog iskusnog vozača pošto je Mercedes nudio ugovor legendi iz Ovijeda, pa je i sa 43 godine bio itekako tražen Alosno.

"Mislim da je u Belgiji bio jako pametan, imao je jedan pit stop i uspio je da završi trku zbog svog iskustva. Ako mene pitate Fernando želi da završi ugovor, a sada je naša poslednja godina 2026. Šta ćemo posle, ne znam. Da li želi da nastavi još godinu dana? Forma je tu, vidjeli ste ga. Nije pitanje njegove koncentracije na trkama, ona je uvijek tu. Ako je 11. on hoće da bude deseti, ako je deseti hoće da je deveti. Želi bolid koji će da bude kompetitivan: Dobro vozi i ne znam da li želi da stane 2026. godine. Dosta zavisi od toga kakav će osjećaj imati nakon te sezone. Ali on nikada ne odustaje, nevjerovatan je", rekao je Brijatore.

Aston Martin pokušava da svojim projektom dostigne najveće F1 timove i da dođe do titule. Alonso kji je u Formulu 1 ušao 2001. godine kao član Minardija zatim je godinama vodio za Reno, za jednu godinu za Meklaren, prije povratka u Reno. Pet godina je bio član Ferarija, zatim je vozio za Meklaren, a onda je otišao na nekoliko godina. Vratio se 2021. godine u Alpajnu tza koji je vzio i naredne sezone, a u Aston Martinu je 2023. uspeo da bude četvrti. Ove sezone je trenutno deveti i teško da će se pomjertiti sa tog mjesta nagore.