Ostali sportovi

NEVIĐENA BRUKA AMERIKANACA: Ništa od zlata, diskvalifikovani su!

Autor Nemanja Stanojčić

Amerikanci su diskvalifikovani u štafeti 4x100 na Olimpijskim igrama...

Izvor: Song Yanhua / Xinhua News / Profimedia

Američka reprezentacija bila je među favoritima za zlatnu medalju u štafeti 4x100 na Olimpijskim igrama u Parizu. Mnogi su ih vidjeli da mogu da se bore za najsjajnije odličje, umjesto toga su diskvalifikovani! Tako nešto im se ponovilo, tako da izgleda ne uče iz svojih grešaka...

Četvorica atletičara u sastavu Kristijan Kolman, Keni Bednarek, Kajri King i Fred Kerli prošli su kroz cilj kao sedmi, ali su posle toga diskvalifikovani. To je produbilo niz od 20 godina bez medalje za muški tim u štafeti 4x100.

Kanada je osvojila zlato, Južna Afrika srebro, a Velika Britanija bronzu. Problemi za Amerikance krenuli su od samog starta kada prvi i drugi takmičar nisu uspjeli pravilno da razmijene štafetu, Kolmen je prišao, Bednarek je počeo da trči prerano, pa je morao da uspori.

Na kraju su sudije gledale snimak i zvanično su ih diskvalifikovali, jer je do primopredaje štafete došlo van zone u kojoj je dozvoljeno da se štafeta preda. Ovo je samo nastavak problema za američku štafetu 4x100.

Na Olimpijskim igrama 2008. je došlo do greške prilikom predaje štafete između Darvisa Patona i Tajsona Geja i ostali su bez medalje. Onda su 2012. u Londonu osvojili srebro i ostali bez odličja jer je ustanovljeno da se Tajson Gej dopingovao. U Riju 2016. godine su bili na podijumu, pa su diskvalifikovnai zbog greške prilikom predaje štafete između Majka Rodžersa i Džastina Getlina. Onda je i u Tokiju došlo do iste greške između Freda Kerlija i Ronija Bejkera...

Možda bi u Parizu došli do zlata da najbolji trkač Noa Lajls nije pozitivan na koronu i zbog zdravstvenih problema nije bio u mogućnosti da se takmiči.

Izvor: Federico Pestellini / Panoramic / Profimedia