Ostali sportovi

NOVO PRAVILO U ATLETICI DOŽIVJELO POTPUNI FIJASKO: Ređaju se skandali na Olimpijskim igrama!

Autor Dragan Šutvić

Nevjerovatna odluka organizatora dovela je do katastrofe u Olimpijskim igrama u Parizu.

Izvor: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia

Prvi put u istoriji Olimpijskih igara odlučeno je da se na atletska takmičenja uvede novo pravilo po kome svi oni koji nisu uspjeli da se kroz kvalifikacije plasiraju u polufinala, imaju novu šansu. Preciznije, uveden je sistem reparsaža - po uzoru na neka druga olimpijska takmičenja - međutim organizatori su se suočili sa neočekivanim problemom koji je već poslije nekoliko takmičarskih dana pokazao besmislenost novog pravila.

O čemu se radi? Umjesto dosadašnjeg sistema koji je nagrađivao "najbrže među nekvalifikovanima", novi sistem takmičenja (za trke od 200 do 1.500 metara) omogućio je da i oni najslabiji dobiju drugu šansu. Međutim, iako je u teoriji to djelovala kao dobra ideja, brzo se ispostavilo da su atletičari i atletičarke pronašli rupu u pravilima i počeli da je koriste.

Kada bi primijetili da neće biti među najbržima, usporili bi i čuvali snagu za reparsaž, odnosno novu trku koja bi im omogućila da se nađu u polufinalu. Na taj način privilegovani su bili recimo sedmoplasirani u odnosu na trećeplasirane, iako prvopomenuti nisu ozbiljno shvatili takmičenje. Istovremeno, javio se i drugi problem, a to je da su atletičari i atletičarke masovno odustajali od učešća u reparsažu.

Prosto, veliki je broj takmičara koji učestvuje u više disciplina i nisu htjeli reparsaž jer su planirali da čuvaju snagu. Tako se čak dešavalo da trake budu prazne u reparsažu, što je posebno bolno izgledalo za organizatore.

Primjera radi, u reparsažu trke muškaraca na 400 metara koja je održana u ponedjeljak ujutru, osam od 26 učesnika se nije pojavilo na startu, dok je jedan od njih odustao u pola trke. U jednoj od trka čak četvorica nisu bila na stazi, pa smo vidjeli neobičnu borbu u kojoj su bile popunjene samo staze tri, četiri i osam. Za atletsko takmičenje, posebno na Olimpijskim igrama, to je bilo veoma ponižavajuće, ali je u skladu sa pravilima.

Možda su organizatori pretjerali kada su odlučili da će sada neki umjesto tri trke, morati četiri puta da se trkaju na Igrama ako hoće do medalje, samo u jednoj disciplini. Zato su pojedini koji imaju i "štafete" na naređenje svog Atletskog saveza morali da odustanu kako bi čuvali snagu. Sve su veći izgledi da to već u Los Anđelesu nećemo gledati...