Ostali sportovi

ALKARAZ NEMA USLOV ZA OLIMPIJSKE IGRE: Pred finale isplivala tajna, a zbog toga napali Novaka!

Autor Milutin Vujičić

Nevjerovatna situacija pred finale Olimpijskih igara u Parizu, tek sada se saznaje da Karlos Alkaraz zapravo nije ispunio uslov da igra na turniru. Žalio se i dobio pozivnicu, a prvo su Đokovića napali da će uraditi to!

Izvor: Thomas COEX / AFP / Profimedia

Novak Đoković i Karlos Alkaraz odlučiće danas od 14 časova o osvajaču zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Parizu, a ono što je veoma zanimljivo je da je sada isplivala informacija da mladi Španac zapravo nije ostvario ni uslov da se takmiči! Alkaraz je trenutno treći na ATP listi, u poslednje dvije godine sigurno je uz Đoković najbolji teniser na svijetu, međutim ništa to ne važi ako ne ispunjava uslove za učešće na Olimpijskim igrama u Parizu. Ili ipak važi jer vam gledaju kroz prste...

O čemu se radi? Međunarodna teniska federacija (ITF) traži od tenisera učesnika na Olimpijskim igrama da tokom jednog ciklusa igraju makar dva puta za svoju reprezentaciju u Dejvis kupu. Tako je bio uslov da teniseri igraju u 2023. i 2024. godini u dva odvojena okupljanja reprezentacije, što Alkaraz nije ispunio. Preciznije, Alkaraz je samo u martu i septembru 2022. godine igrao za Španiju i stoga ne ispunjava uslov za učešće na Olimpijskim igrama u Parizu, međutim na kraju se žalio na ovu odluku i dobio je specijalnu pozivnicu.

Isto je slučaj i sa Rafaelom Nadalom, tako da je ITF zapravo dao dve "pozivnice" teniserima iz Španije koji su zaista priredili pravi spektakl u Parizu, ali malo je falilo da tako ne bude. Španci su se "vadili na kartu" da je Alkaraz bio premlad da bi igrao za Španiju, dok su takođe iskoristili to što je Španija dobila specijalnu pozivnicu direktno za finale Dejvis kupa 2024. godine. Tu je obećanje da će Alkaraz igrati i zato je stigla i dozvola da uopšte učestvuje u Parizu.

Pravila su možda bizarna, čak je i Đoković govorio o njima kada mu je žreb dodijelio "dublaša" koji godinama nije igrao singl, ali se moraju poštovati. Međutim, u svemu postoji drugi problem - da li ste igde do sada pročitali da je Alkaraz došao u Pariz samo zbog specijalne pozivnice?

Tokom prošle godine trajala je prava kampanja protiv Novaka Đokovića kada se pojavio u Dejvis kup reprezentaciji Srbije što je odmah označeno kao "jeftin pokušaj da ide na Olimpijske igre". Pažnju na ovo skrenuo je novinar Džon Verthajm, koji je inače Novakov čest kritičar, a iako su mnogi priznali grešku i pokajali se zbog neosnovanih optužbi, bilo je Tviter stranica posvećenih tenisu kojima se nije dopao takav komentar.

Isticali su da je umorni Đoković, koji je taman došao sa US Opena, igrao za Srbiju samo da bi učestvovao na Olimpijskim igrama, a mogao je kao Karlos Alkaraz i Rafael Nadal da traži "pomilovanje". Nije, samo jer je hteo Srbiju da odvede u završnicu Dejvis kupa i uspeo je, ali su nas tamo nažalost zaustavili Italijani.

Izvor: Kurir/Dado Đilas

"U obavezi je da igra Dejvis kup kako bi mu bilo dozvoljeno da igra na Olimpijskim igrama 2024. godine. Ali, ako hoćeš da ga predstavljaš kao Isusa Hrista Mlađeg zbog toga što je uradio nešto što pogoduje samo njegovim interesima, niko ne može da te zaustavi", glasio je komentar poznate teniske stranice "Trouble Fault" kojim je otpočeta grozna kampanja protiv Đokovića, koji je milion puta pokazao da je patriota.

"Uživam da predstavljam Srbiju, to je najveća čast, ponos i privilegija. Predstavljati svoju zemlju, imati grb Srbije na grudima. Biti sa ovim momcima koji su mi prijatelji, sa kojim imam sjajnu hemiju. To nas vodi. Pjevamo Marš na Drinu pred svaki izlazak na teren. Imamo neke rituale. Nešto što ja ne praktikujem u individualnoj karijeri, jako mi prija. Imam veću odgovornost i motivaciju na terenu. Ne igram za sebe, već za svoju državu, te momke, za sve ljude koji prate", naglasio je Novak u Valensiji, a čak će igrati za Srbiju i ovog septembra u Beogradu, protiv Grčke u Dejvis kupu.