Ostali sportovi

"LJUDI JA SAM ŽENA!": Vapaj bokserke o kojoj priča cijeli svijet, zaplakala kad je uzela medalju

Autor Milutin Vujičić

Alžirska bokserka Iman Halif osvojiće najmanje bronzu u Parizu, ali je zbog toga već mnogo propatila. Sada je morala da se oglasi i prekine spekulacije.

Izvor: AA/ABACA / ABACA PRESS / PROFIMEDIA

Alžirska bokserka Iman Helif obezbijedila je medalju za svoju zemlju na Olimpijskim igrama u Parizu, nakon što je poslije Italijanke koja joj je predala i izazvala kontroverzu, sada bila bolja i od Mađarice Luke Ane Hamori. Jednoglasnom odlukom sudija, Helif se plasirala u polufinale bokserskog turnira i najmanje će ponijeti bronzu oko vrata, s tim da može da "puca" i na sjajnija odličja jer je za sada pokazala nevjerovatnu snagu.

Upravo zbog te snage povela se priča i o njenom polu, netačno se tvrdilo da je u pitanju transrodna osoba i to joj je napravilo ozbiljne probleme, a nije iznenađenje što je poslije takve medijske "gungule" na njen meč došlo više od 300 novinara.  Dok su se gurali da joj postave pitanja, uplakana Iman Halif samo je poručila: "Ja sam žena!".

"Dobro se osjećam, ovo je prva medalja za žene u Alžiru. Veoma sam srećna. Želim svima da zahvalim, posebno arapskom svijetu. Hvala vam puno. Dominirala sam, a ovu pobjedu posvećujem alžirskom narodu", poručila je Iman Halif u dvije odvojene i veoma kratke izjave za Bi-Bi-Si i alžirsku televiziju, dok novinari iz njene zemlje tvrde da je rekla i: "Želim da kažem cijelom svijetu da sam žena i da ću ostati žena".

Alžirska bokserka, kojoj je Međunarodna bokserska asocijacija (IBA) zabranila da se takmiči prošle godine na Svjetskom prvenstvu u boksu, nakon što nije prošla "polni test", dobila je dozvolu Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da se takmiči u Parizu i to je izazvalo mnogo kontroverzi kod njenih koleginica.

Italijanka joj je predala borbu poslije 45 sekundi uz tvrdnju da "takve udarce nikada nije osjetila" da bi se nakon medijske hajke ipak izvinila Alžirki, dok je i MOK stao u odbranu trenutno najpopularnije sportistkinje u Parizu.

"Zahvalna sam im što su rekli istinu. Veoma sam ponosna što predstavljam Alžir. Hvala Bogu, ovo je prva medalja za ženski boks u Alžiru. A na Olimpijskim igrama nema lakog testa. Nadam se da ću biti spremna za svoj sljedeći meč za moju zemlju koju toliko volim. I nadam se da će to biti medalja za naredne generacije", poručila je Helif koja će u nedjelju imati polufinalnu borbu protiv Tajlanđanke Džandžem Suvanapeng.