Ostali sportovi

IMA VIŠE TITULA OD NOVAKA, A CIO SVIJET GA ZABORAVIO: Sa bratom harao Vimbldonom, obojica misteriozno umrla!

Autor Nikola Lalović

Ima jednako titula kao Novak Đoković, igrao je finala protiv brata blizanca, a danas su ga svi zaboravili.

Izvor: MONDO/Nemanja Stanojčić

Novak Đoković je Vimbldon osvajao 2011. 2014. 2015. godine a onda od 2018, do 2022. Ima sedam titula i jedini koji je uspJešniji od njega je Rodžer Federer sa osam titula. Sada će u finalu sa Karlosom Alkarazom moći da sustigne velikog rivala iz Švajcarske, a do tada će biti izjednačen na drugom mJestu sa dvojicom tenisera.

Za sedam titula Pita Samprasa između 1993. i 2000. godine svi znaju, ali drugi teniser sa sedam titula na Vimbldonu je potpuno zaboravljen! U pitanju je VIlijam Renšo, koji je svoje torofeje osvajao od 1881. do 1889. godine. Od tih sedam titula šest je uzeo zaredom i to je rekord koji vjerovatno nikada neće pasti.

Zapravo je Vilijam Renšo osvojio 12 titula na Vimbldonu pošto je sa bratom blizancem Ernestom osvojio još pet titula u dublu. Protiv svog brata je igrao u tri finala  i sva tri puta je pobijedio, a kada 1887. godine nije mogao da brani titulu zbog teniskog lakta ta povreda je prvi put u istoriji dobila veliku pažnju javnosti. 

Vilijam i Ernest bi se leti takmičili u Engleskoj i Irskoj, a zatim bi otišli na francusku obalu i tu igrali tokom zime. Imali su svoj privatni teren što je tada bio ogroman luksuz, a zbog njih je tenis prvi put dobio veliku popularnost u britaniji. "Renšo groznica" su taj fenomen nazvali engleski mediji tog doba, a Vilijam Renšo je kasnije bio prvi predsednik Teniskog saveza Britanije. 

Ernest Renšo je uzeo jednu titulu u singlu na Vmbldonu, a on je bio stariji 15 minuta i viši nekoliko centimetara od brata, Ipak, obojica braće su umrla tragično, Vilijam 12. avgusta 1904. godine sa 43 godine posle epileptičnog napada, a Ernest je umro od trovanja karboličnom kiselinom sa 38 godina.