Ostali sportovi

PREMINUO JOVAN MUŠKOVIĆ: "Popio je kafu, legao i umro"

Bio je jedan od najbržih Srba, a karijeru je morao da završi već sa 24 godine.

Izvor: MN Press

Velikan jugoslovenske atletike Jovan Mušković preminuo je u 78. godini. Nekadašnji osvajač bronze na juniorskom prvenstvu Evrope 1966, a potom dvostruki prvak nekadašnje države čak 15 puta je obarao nacionalni rekord velike Jugoslavije. Bio je i višestruki prvak Balkana, a takmičio se u svim sprinterskim disciplinama, od 50 do 400 metara.

"Tog vrelog dana popio je svoju kafu, popušio cigaretu, oprao šolju, otišao u sobu, legao na krevet i – umro. Ako je moralo, neka je bilo tako. Niko nije zaslužio da se muči", napisao je u oproštaju od Muškovića takođe poznati atletičar, Dragan Nedimović.

Jovan Mušković rođen je 1947. godine u Beogradu, trenirao je atletiku od svoje 15. godine u Železničaru i njegov talenat je odmah prepoznala Crvena zvezda, u koju je prešao 1963. Trenirao je na "Marakani" do 1971, kada je zbog povrede prerano morao da završi karijeru, u 24. godini.

Nedimović se od njega dirljivo oprostio.

"Teško je ispraćati prijatelje koje više nikad neću vidjeti. Odlaze kao da su na Fordovoj traci koja nikada ne staje. Neću o njegovim sportskim rezultatima. Neka se time bave sportski istoričari i statističari. Hoću o čovjeku. O mom prijatelju skoro 60 godina. Ali, riječi nema. Samo tiha tuga koju ne umijem da opišem. Odlaze najbolji iz mog života. Izumire jedna atletska generacija i sa svakim odlaskom svet postaje siromašniji za dobrog čovjeka. A Mule? Taj sjajni sportista i veliki šeret prepun dosjetki i zdravog humora. On je pronašao trajni mir koji je posljednjih godina tako želio".