BRUKA!

"KOSOVO" PRIJAVILO SRBIJU ZBOG "VESELI SE SRPSKI RODE"! Traže reakciju institucija, napali Novaka!

Autor Milutin Vujičić

Teniski savez Kosova reagovao zbog pjesme uz koju je srpski tim zaigrao na Dejvis kupu u Malagi.

Izvor: Twitter/atptour/printscreen

Mnogo bure u javnosti podiglo se zbog pjesme "Veseli se srpski rode" uz koju su srpski teniseri izašli "na megdan" Velikoj Britaniji u četvrtfinalu Dejvis kupa, a sada stižu vijesti da je Teniski savez tzv. Kosova čak prijavio naš tim. Informaciju prenosi lokalni list "Koha Ditore" uz poruku da je pjesma Danice Crnogorčević - u kojoj se spominju Prizren i Rumija - "nacionalistička" i da zato naš tim mora da bude kažnjen.

"Nevjerovatno je da takve provokacije nacionalnističkim pjesmama se dešavaju na velikim sportskim događajima, posebno u Dejvis kupu koji je zapravo Svjetsko prvenstvo u tenisu. Zato je ITF kao organizator takmičenja odgovoran za ovakvu provokaciju države Kosovo", navodi se u saopštenju Teniskog saveza tzv. Kosova.

Dalje se navodi da će u koordinaciji sa državnim institucijama podnijeti i zvaničnu žalbu Međunarodnoj teniskoj federaciji (ITF), Međunarodnom olimpijskom komintetu (MOK) i drugim relevantnim institucijama. Dodaje se i da ovo nije prvi "prestup" (!?) najboljeg srpskog tenisera Novaka Đokovića uz podsjećanje da je u maju na Rolan Garosu na kameri napisao "Kosovo je srce Srbije", dok se takođe oglašavao i povodom sukoba u Banjskoj 24. septembra.

 Prethodno su brojni Albanci na društvenim mrežama napali srpski tim zbog pomenute pjesme "Veseli se srpski rode", dok su slične reakcije stizale i iz Crne Gore, Austrije... Ovo su reči pjesme uz koju su izašli teniseri Srbije, a koja je zasmetala javnosti na Kosovu, reči koje prema njihovoj interpretaciji pozivaju na "aneksiju" Kosova i Metohije.

"Ogrijalo Sunce sa Kosova polja ravna
Zasijale svetinje iz vremena davna
A ti veseli se srpski rode, srpski rode zbog slobode
I zbog slavnih Nemanjića, Obilića, Petrovića
I zbog slavne Gračanice, Studenice, Ravanice
Nek se srpski barjak vije od Prizrena do Rumije

Odjeknula zvona sa starih Dečana
Ovo je zemlja Lazara i Stefana
A ti veseli se srpski rode, srpski rode zbog slobode
I zbog slavnih Nemanjića, Obilića, Petrovića
I zbog slavne Gračanice, Studenice, Ravanice
Nеk se srpski barjak vije od Prizrena do Rumijе

Ovdje su grobovi slavnih predaka
Što odbraniše svetu vjeru od Turaka
A ti"